Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Otvoren prvi sveučilišni studij u Šibeniku

Otvoren prvi sveučilišni studij u Šibeniku

 

 

Uvodnim satom za prvu generaciju studenata i uz prisustvo brojnih uzvanika, danas je u Šibeniku otvoren sveučilišni studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, koji je ujedno i kamen temeljac za razvoj budućeg sveučilišta u ovome gradu. „Ja sam danas sretan čovjek. Prva moja radost i zadovoljstvo bio je onaj trenutak kad je Šibenik dobio svoje veleučilište na koje smo danas iznimno ponosni. Ovo što se sada počinje razvijati u Šibeniku svojevrsna je prekretnica, temelj razvoja našega grada“, naglasio je gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić u svom pozdravnom govoru.

Podsjetio je i kako je Grad u rujnu 2013. godine potpisao ugovor sa Sveučilištem Zagreb čime je i započeo ovaj zahtjevan pothvat. „U Šibeniku se razvija iznimno važan i sveobuhvatan projekt pod imenom Nacionalni centar zelenih industrija, čiji je cilj podizanje potrošnje energije iz obnovljivih izvora. Sve ide u tom smjeru, a ovaj studio je također dio te priče“, dodao je Burić, zahvalivši svima koji su omogućili da Šibenik napokon dobije sveučilišni studij.

„Šibensko-kninska županija obogaćena je za još jedan studij, a doći će i drugi i treći. Na dobrom smo putu da to realiziramo i doista ispunimo obećanje o sveučilišnom gradu Šibeniku koji bi se trebao pozicionirati na karti hrvatskih sveučilišta. Preduvjet imamo, a ovo je tek početak“, rekao je župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

„Ovo nije važna vijest samo za grad Šibenik, nego i za znanost i sveučilište, a mislim da je Šibenik najbolji partner za razvoj ovakvog studija u Hrvatskoj“, rekao je prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, u ime rektora Sveučilišta u Zagrebu  prof. dr. sc. Damira Borasa. Posebno se zahvalio gradonačelniku Buriću i županu Pauku što su pokrenuli inicijativu osnivanja  sveučilišnog studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora.

“Veliki dio mladih ljudi napušta Hrvatsku, pa sam se pitao je li na tom području uopće moguće išta napraviti i je li moguće u Šibeniku otvoriti studij koji bi školovao stručnjake za područje energetike“, kazao je Zvonko Pešić, ravnatelj šibenske Privatne gimnazije s pravom javnosti i glavni inicijator ideje o otvaranju Studija energetike.

Prodekan za nastavu Fakulteta elektrotehnike i računarstva te predsjednik Nastavnog vijeća Studija prof.dr.sc.Marko Delimar ukratko se osvrnuo na povijesni kontekst grada Šibenika, pri čemu je istaknuo kako je Šibenik koljevka obnovljivih izvora i energije.

  Objavljeno: 05.10.2015, 14:43h