Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Otvorena izložba o povijesti proizvodnje i prerade aluminija u Šibeniku

Otvorena izložba o  povijesti proizvodnje i prerade aluminija u Šibeniku

 

 

U Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića danas je otvorena izložba fotografija o povijesti proizvodnje i prerade aluminija u Šibeniku pod nazivom  „Od Ivanala do Impola 1937.- 2017.“

Izložba je  zamišljena i postavljena kao emotivni i poučni osvrt na vrijeme i postignuća koja su Šibeniku donijela epitet grada aluminija i u jednom značajnom povijesnom razdoblju svrstala ga među gradove nositelje razvoja, one koji prednjače u primjeni novih tehnologija i prate znanstveno-tehnološki razvoj čovječanstva te zahvaljujući tome ostvaruju napredak i uspjehe na svim područjima ljudske djelatnosti od kulture i sporta do znanosti.

 

Povijest proizvodnje i prerade aluminija u Šibeniku traje 80 godina, od 1937. godine kada je industrijalac dr. Ivan Rikardi Ivanović u Lozovcu izgradio prvu tvornicu za proizvodnju i preradu aluminija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi do 2017. godine kada je  Grupa Impol iz Slovenske Bistrice udahnula novi život šibenskoj industriji aluminija koja se stjecajem niza okolnosti našla na rubu izdisaja. 

 Fotografski pregled povijesti proizvodnje i prerade aluminija u Šibeniku, podijeljen je u pet cjelina i obuhvaća sva razdoblja, zaključno s najavom novog života šibenske aluminijske industrije, čiji je zametak nova tvrtka Impol-TLM.

 

U prigodi otvaranja izložbe okupljenima su se obratili potpredsjednik Upravnog Odbora  Grupe Impol Vladimir Leskovar i gradonačelnik Željko Burić te su ujedno i izložbu proglasili otvorenom.

Predstavnici Grupe Impol i tvrtke Impol -TLM Andrej Kolmanič i Marjana Lažeta u multimedijalnoj dvorani knjižnice predstavili su poslovne aktivnosti i  planove za budućnost tvrtke koja trenutno djeluje u tri države, a  posluje na prostoru cijele Europe i Amerike.

  Objavljeno: 30.05.2018, 12:52h