Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Otvorena izložba "Pogled u oporuku Fausta Vrančića"

Otvorena izložba "Pogled u oporuku Fausta Vrančića"

 

 

Sinoć je u Muzeju grada Šibenika otvorena izložba ‘Pogled u oporuku Fausta Vrančića’.

 

Uz brojne Šibenčane,predstavnike javnog i kulturnog života grada Šibenika,otvaranju izložbe nazočili su Bruno Brakus koji je surađivao na postavljanju izložbe, ravnatelj Muzeja Željko Krnčević te zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

 

Autorica izložbe je Iva Kurelac, te je istaknula da su Šibenčani  dobili jedinstvenu priliku vidjeti originalnu oporuku velikog izumitelja i humanista iz 1615. godine.

 

Izložba je otvorena povodom 400. obljetnice njegove smrti. Ona  sadrži originalnu oporuku velikog izumitelja i humanista iz 1615. godine, ali i brojne dokumente, spise i pisma koji su dio ostavštine obitelji Draganić Vrančić. U ožujku 2010. Državni arhiv u Rijeci preuzeo je od Vesne pl. Draganić Vrus arhiv obitelji Draganić Vrančić iz Pirovca iz razdoblja od 16. do 20. stoljeća. Najznačajniji dokument u arhivskom gradivu ove obitelji oporuka je Fausta Vrančića koja posjeduje sva tri glavna dijela – protokol, korpus i eshatokol.

 

 

Izložbu su organizirali Državni arhiv u Rijeci, Muzej grada Šibenika te Družba ‘Braća Hrvatskog Zmaja’, a u Muzeju grada Šibenika moći ćete je pogledati do 13. kolovoza.

  Objavljeno: 07.07.2017, 08:59h