Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Otvorena izložba "Sveti Ante Neretvanski"

Otvorena izložba "Sveti Ante Neretvanski"

 

 

U studiju galerije sv. Krševana jučer, 25. rujna, povodom svetog Mihovila otvorena je izložba fotografija Zvonimira Atletića pod nazivom ''Sveti Ante Neretvanski'.  Organizatori su Udruga "Ivan Pavao" i Šibenska biskupija. Cilj izložbe je ubrzati proces beatifikacije oca Ante Gabrića.

Otac Ante Gabrić jedan  je od najpoznatijih hrvatskih misionara u povijesti. Rođen je u Metkoviću 18. veljače 1915. godine. Postao je isusovac i otišao je u Indiju 1938. godine, kao jedan od prvih hrvatskih misionara, u vrijeme kad je tamo stigla i Majka Terezija, osnivačica Misionarki ljubavi, kojima je otac Ante dugo godina bio duhovnik.

Premda je skoro cijeli svoj život proveo u Indiji uvijek se s ponosom sjećao svoga rodnog Metkovića, Neretve i svoje domovine Hrvatske. Preminuo je 20. listopada 1988., a pokopan je pod palmama nadomak sunderbanske džungle u Maria Pollyu, blizu Gospine špilje, u prostoru uz crkvu koju je sam gradio. Po njegovoj želji, u grob su s njime položili i bočicu Jadranskoga mora i grudu hrvatske zemlje, koje je sa sobom ponio otišavši u Indiju i čuvao ih sve do svoje smrti, istaknuto je na otvorenju izložbe.

Uz autora na otvorenju izložbe govorili su: generalni vikar Šibenske biskupije Marinko Mlakić, vicepostulator kauze Ante Gabrića pater Zdravko Knežević, predsjednik udruge "Ivan Pavao" Mate Bosnić, novinar Ivan Ugrin i šibenski biskup Ante Ivas.

  Objavljeno: 26.09.2012, 12:29h