Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Otvoreni Susreti gradova prijatelja

Otvoreni Susreti gradova prijatelja

 

 

Jutros su u Gradskoj vijećnici Grada Šibenika otvoreni Susreti gradova prijatelja, čija izaslanstav je, u ime Grada Šibenika i gradonačelnika dr. Ante Županovića, pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Šetar Baranović. Pred 100-njak sudionika talijanskog grada Bassana del Grappa, francuskog Voirona i njemačkog Herforda, te domaćina Šibenika bogat je kulturno-edukativno-turistički program kojem je nit vodilja ujedinjenost u različitosti pod okriljem Europske unije.

Dobrodošli u Hrvatsku! Dobrodošli u Dalmaciju! Dobrodošli u Šibenik! Dobrodošli u Hrvatsku! Šibenik  je ovih dana posebno sretan ne samo zato što je ljeto, što se mnogo toga lijepoga događa u gradu; od Međunarodnog dječjeg festivala, kojeg upravo ovih dana, nakon gotovo dva tjedna brojnih predstava, radionica i sadržaja s djecom i za djecu, ispraćamo , preko festivala klasične glazbe Musica appassionata koji je pred nama, zatim Off jazz i blues festivala, Orguljaške ljetne škole –jer Šibenik je grad s najviše povijesnih orgulja u Hrvatskoj, do eko-glazbenog festivala Terraneo u kolovozu kojeg posjećuju mladi iz cijele Europe, do Večeri dalmatinske šansone, ali i brojnih izložbi, koncerata, plesnih programa, fešta...Šibenik je ovih dana i sretan zato što je domaćin naših Trojnih susreta, kada možemo ugostiti vas- naše drage dugogodišnje prijatelje.“, kazao je Baranović, te nastavio:“Prilika je da kroz naš šibenski susret porazgovaramo i o temi koja je za nas Hrvate aktualna i koja, bez obzira na našu dobru informiranost, nosi niz pitanja na koja ćete upravo vi, kao dugogodišnji članovi Europske unije, moći odgovoriti. Pred Hrvatskom je ulazak u EU, iako i ovaj trg na kojem stojimo i sve ono što ćete otkriti o Šibeniku i u Šibeniku, njegovo bogato kulturno-povijesno naslijeđe, svjedoči da smo mi Hrvati odavno Europljani, a mi Šibenčani gotovo od samih početaka otkada je utemeljen i ovaj naš prekrasni grad-od davne 1066.g. Na riječima dobrodošlice i gostoprimstvu koje im je pružio Krešimirov grad zahvalili su se gradonačelnik Voirona Roland Revil, gradonačelnik Bassana del Grappa Stefano Cimatti te predstavnik okruga Herford Ralf Heemeier.

U sklopudanašnjeg programa , u Osnovnoj školi ‘Faust Vrančić’ započela je radionica za mlade i odrasle pod radnim nazivom ‘Značaj i važnost članstva u EU’ tijekom koje će prijatelji iz Francuske, Njemačke i Italije prenijeti svoja iskustva na ovu temu. Inače, za mlade su predviđene radionice na temu ‘Mogućnost studiranja i usavršavanja u EU’ i ‘Mogućnost zapošljavanja mladih ljudi u EU’. Za odrasle, pak, održat će se tri radionice pod zajedničkim nazivom ‘Ujedinjeni u različitosti’, a s ciljem predstavljanja nematerijalne kulturne baštine svakog grada, regije i države. Ova radionica obrađivat će temu tradicijske glazbe, autohtonih tradicijskih jela, a u trećoj će se predstaviti nošnje i običaji sudionika ovog prijateljskog susreta.

  Objavljeno: 07.07.2012, 12:50h