Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ove godine na Supertoonu će biti prikazano 200 filmova

Ove godine na Supertoonu će biti prikazano 200 filmova

 

 

Ususret ljetu podsjećamo na nadolazeće, 14. izdanje Međunarodnog festivala animacije i stripa Supertoon koji od 2010. godine predstavlja filmove i autorske stripove u pitoresknom Šibeniku. Nastavljajući tradiciju suradnje s brojnim međunarodnim i regionalnim autorima, ovogodišnje izdanje Supertoona ugostit će preko 90 sudionika iz cijeloga svijeta, koji će doprinijeti bogatom programu i popratnim aktivnostima Festivala.

U sklopu natjecateljskog programa, od 22. do 26. srpnja 2024. godine, bit će prikazano više od 200 najnovijih i najuzbudljivijih kratkih animiranih filmova iz cijelog svijeta. Projekcije filmova održat će se na tri lokacije - otvorenim kinima “Mala loža”, “Gorica” i “Đardin”. Po običaju, očekujemo dinamičan presjek publike koju čine filmski profesionalci, znalci i entuzijasti, uz podršku lokalne šibenske publike, njihovih prijatelja, gostiju i turista.

Osim filmskog, Festival nudi bogat stripovski program koji će biti predstavljen u Galeriji Sv. Krševana, a za vrijeme trajanja festivala bit će izložena čak 33 stripa raspoređena u tri natjecateljske kategorije. Prošle godine je otvorena nova lokacija festivalskog centra u Kući za umjetnost Arsen, gdje će se održati niz popratnih programa u raznim formatima poput programa Q&A sa animatorima (sesija), ali i neformalnih okupljanja autora i posjetitelja. Festivalskim lokacijama u staroj gradskoj jezgri pridružuju se već poznate ex Galerija Matija i Gradska knjižnica.

Na natječaj koji je objavljen u prosincu prijavljeno je sveukupno više od 1200 kratkih animiranih filmova i 50-ak recentnih stripova. Naši organizatori obavili su selekciju i razvrstane su kategorije koje možete pratiti na sljedećim lokacijama:

GRANDTOON - KRATKI ANIMIRANI FILMOVI – 22 filma / Supertoonova glavna konkurencija predstavit će na otvorenom kinu “Mala Loža” neke od najboljih kratkih animiranih filmova iz Hrvatske i cijelog svijeta, koje su snimili, u posljednje dvije godine, vrhunski filmaši i renomirani studiji za animaciju.

STUDENTOON – STUDENTSKI ANIMIRANI FILMOVI -  34 filma / Buduće zvijezde animacije iz različitih sveučilišta i umjetničkih škola diljem svijeta pokazuju nam na otvorenom kinu “Mala Loža” kako se osjećaju i razmišljaju o onome što se događa u svijetu oko njih, kao i unutar njih.

SUPERTUNE – ANIMIRANI GLAZBENI SPOTOVI – 41 film-glazbeni spot / Najzastupljenija i najpopularnija kategorija animiranih glazbenih spotova na bilo kojem festivalu animacije u svijetu, Supertune donosi 45 videa nekih od najvećih svjetskih glazbenih izvođača, kao i uzbudljivih indie rock i novih glazbenika.

ANIMIRANI FILMOVI ZA DJECU – PLANKTOON - 35 filmova / Pobrinuli smo se da u ovoj kategoriji damo sve od sebe, jer dobro znamo da Šibenik ima najveću populaciju iskusnih mladih filmofila i filmskih kritičara u Hrvatskoj. Zato ćemo im prikazati samo najzabavnije i najprovokativnije filmove na stepenicama kina na otvorenom “Gorica” – koje ne mogu vidjeti nigdje drugdje!

Animirane filmove žirirat će nagrađivana LUCIJA MRZLJAK, hrvatska redateljica animiranih filmova i umjetnica ilustracije iz Hrvatske, zatim, ANA NEDELJKOVIĆ, likovna umjetnica, redateljica, animatorica i pedagoginja s doktoratom umjetničke prakse iz Srbije, te diplomirani slikar, samouki animator SASHA SVIRSKY iz Rusije.

Žiri ovogodišnjih stripova čine urednica časopisa Megafon, organizatorica festivala stripa u Sloveniji (Festival stripa Tinta Ljubljana, Festival of Fantasy and Comics Grossmann, Celje Comic Festival) i voditeljica svog talk show-a, sociologinja, koja se stripom počela baviti 2013. - PIA NIKOLIĆ iz Ljubljane, također, multi-track umjetnik, autor stripova, kustos izložbe, urednik i glazbenik PAKITO BOLINO iz Francuske, i GORAN DUPLANČIĆ, strip autor, znanstvenik, teoretski fizičar na Institutu Ruđer Bošković, koji se okreće svojoj prvoj ljubavi - stripu 2007.godine.

U “Đardinu”, u Perivoju Roberta Visianija će se, osim programa Q&A sa strip autorima, i dalje odvijati veliki sajam stripa na otvorenom, dok će se navečer posjetitelji festivala i slučajni prolaznici moći opustiti uz DJ nastupe i osvježenje festivalskog bara.

Uz dječje radionice animacije PLANKTOON A, koje će biti pod vodstvom Božidara Trkulje i Alma Mimica, održavat će se i dječja radionica stripa PLANKTOON C, koju će voditi Tihomir Tikulin Tico. Naime, ovogodišnji novitet je radionica VJ animacije pod nazivom “Animirani ritmovi”! Voditelji su Antonija Veljačić i Leo Hekman (poznatiji kao D-Gree).

Izložba STRIP-MOBILI, inovacija koja spaja stripove sa iskustvom mehaničkih i optičkih igračaka, Irene Jukić Pranjić otvorit će se u galeriji Matija na prvi dan festivala u 19h, a bit će izložena i dostupna javnosti do kraja našeg festivala.

Projekt NEBITNINA, makedonskih autora, moći će se razgledati u “Đardinu” tijekom trajanja festivala. Također, najnovija ovogodišnja inovacija je festival u sklopu našeg festivala, gdje se pak radi o projekciji animiranih filmova u trajanju od samo 7 sekundi! Povrh toga, Pakito Bolino, će nam prezentirati filmsko/muzički program. Sav ovaj popratni program možete uživati u hladu “Đardina”.

Nives Sertić i Partizanska Štampa potpisuju ovogodišnji vizualni identitet u suradnji s polaznicima tiskarske radionice.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan, a više detalja o programu ovogodišnjeg Supertoona možete naći na službenoj stranici festivala.

Supertoon međunarodni festival animiranog filma i stripa organiziran je kao i uvijek uz financijsku podršku i ove godine zaslužni su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika.

Ako postoji potreba za dodatnim materijalima i pojašnjenjima slobodno nam se obratite na press@supertoonfestival.com

  Objavljeno: 08.07.2024, 11:59h