Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ove subote obilježava se Dan narcisa

Ove subote obilježava se Dan narcisa

 

 

I ove godine, prve subote proljeća, 25. ožujka, od 10 sati se obilježava Dan narcisa, odnosno dan posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Iz Lige protiv raka Šibensko-kninske županije, koja je organizator Dana narcisa, pozivaju građane da im se pridruže u što većem broju na njihovim štandovima s narcisima, ispred kazališta i na obali kraj zgrade Županije.

Cilj ove akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti. Tog se dana prodaju narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Prema podacima Registra za rak (Hrvatski zavod za javno zdravstvo), rak dojke je najčešći tip raka u žena u Hrvatskoj. Svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj trenutačno prijeti rak dojke, a sljedećih se godina može očekivati daljnji trend porasta broja oboljelih. Broj žena oboljelih i umrlih od raka dojke raste s dobi, osobito iznad 45. godine života.

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i bolest ispravno liječi.

  Objavljeno: 21.03.2023, 12:23h