Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Pijanistički recital Filipa Faka

Pijanistički recital Filipa Faka

 

 

Danas, 27. siječnja u HNK u Šibeniku s početkom u 20 sati pijanistički recital održat će Filip Fak.

 

Filip Fak rođen je 1983. godine u Rijeci. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnome gradu u Muzičkoj školi Ivana Matetića Ronjgova (klavir u klasi prof. Jasne Kvaternik Janković), a studij klavira završava 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija. Usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu u majstorskom razredu Eugena Indjica, čijim završetkom stječe Diplome de Concert s najvišim ocjenama.

 

            Nastupao je kao solist, komorni i orkestralni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u i Kini. Kao solist s orkestrom debitirao je 2001. godine izvodeći Griegov klavirski koncert uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci pod ravnanjem maestra Miroslava Homena. Nakon toga su uslijedili nastupi s najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački solisti, Zagrebački kvartet, Ansambl Cantus, Orkestar Muzičke akademije u Zagrebu itd.) pod dirigentskom palicom renomiranih dirigenata kao što su Klaus Arp, Pavle Dešpalj, Alun Francis, Adriano Martinolli, Nada Matošević, Luca Pfaff, Mladen Tarbuk i dr. Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa u suradnji s istaknutim solistima, gostujući na manifestacijama kao što su Majstorski ciklus HRT-a, Muzički biennale Zagreb, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Festival Opatija, Lubeničke glazbene večeri, Zajčevi dani itd. Često nastupa kao član ansambla Cantus te kao pijanist u sastavu više hrvatskih orkestara. U svojstvu umjetničkog suradnika sudjelovao je u više koncertnih i scenskih produkcija, kao i na majstorskim tečajevima priznatih umjetnika (D. Vejzović, V. Dešpalj, O. Šober, T. Žužak).

 

          Od nagrada koje je osvojio ističu se nagrade Darko Lukić, Nagrada Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju Ivan Zajc, Grand Prix Lions cluba, posebna nagrada EPTA-e, te više prvih nagrada na državnim natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Za uspjehe tijekom studija primio je i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnik je stipendija međunarodnih fondacija Vladimir Spivakov iz Moskve te Gold Country Piano Institute-a iz Nevada City-a (SAD).

 

Osim pijanizmom, Filip Fak se bavi i skladanjem. Dosad je skladao prvenstveno djela za klavir, koja su izvođena u više navrata u Hrvatskoj i inozemstvu, dok su neka i nagrađena. Trenutno se usavršava na poslijediplomskom studiju elektroničke glazbe u klasi prof. Zlatka Tanodija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

 

 

            Od veljače 2009. godine stalno je zaposlen na riječkom područnom odsjeku Muzičke akademije, gdje trenutno radi u zvanjima umjetničkog suradnika na pjevačkom, te asistenta na klavirskom odsjeku Akademije.

 

Program:

 

W.A. Mozart: Sonata u A-duru K.V. 331

 

                   I Andante grazioso - Tema con variazioni

 

                   II Menuetto

 

                   III Alla turca. Allegretto

 

F. Mendelssohn - Bartholdy: Variations serieuses op. 54

 

 F. Chopin: Barcarolle op. 60

 

 F. Liszt: Apres une lecture du Dante - Fantasia quasi sonata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Objavljeno: 27.01.2014, 07:09h