Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Pilot program za učinkovitiju aktivaciju nezaposlenih na tržište rada

Pilot program za učinkovitiju aktivaciju nezaposlenih na tržište rada

 

 

Matica hrvatskih sindikata u partnerstvu s Gradom Šibenikom provodi projekt „Doprinos tripartitnom socijalnom dijalogu – Perspektive tržišta rada“ koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) iz poziva „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“. Navedeni projekt svojevrstan je nastavak prethodno uspješno provedenih projekata u okviru poziva Jačanje socijalnog dijaloga.

Projekt cilja ka podizanju kvalitete socijalnog dijaloga kroz provedbu kampanje za aktivnu participaciju. U sklopu projekta izrađen je pilot program za lokalnu zajednicu Grada Šibenika, a usmjeren je na učinkovitiju aktivaciju nezaposlenih na tržište rada. Cilj programa je da se nezaposlenim osobama olakša položaj na tržištu rada kroz jačanje i stjecanje znanja i iskustava. Program izravno utječe na jačanje kompetencija nezaposlenih na način da postanu konkurentniji i lakše zapošljivi, da nauče kako ostvariti potencijale koje posjeduju te ostvare svoju punu afirmaciju na tržištu rada.

U Šibeniku je u četvrtak 18. srpnja 2019. održana posljednja radionica od ukupno sedam radionica pilot programa. Kroz radionice su se sudionicima približili pojmovi poduzetništva i (samo)zapošljavanja, upoznali su s aktivnostima Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR-a) kao i mjerom: Garancija za mlade. Također, sudionici su savjetovani kako napisati kvalitetan životopis i motivacijsko pismo, primjereno se predstaviti poslodavcu i ostaviti što bolji dojam na razgovoru za posao. Na radionicama se predavalo i o važnosti prilagodbe i adaptacije radu u timu, potaknulo se sudionike da budu proaktivni, razviju empatiju (suosjećanje), izgrade pozitivan stav te da usavrše svoje komunikacijske vještine. U provedbi radionica korištene su različite metode poput praktičnih vježbi, grupnog rada, rasprave i brainstorminga. Na sedam radionica je  sudjelovalo ukupno 39 od planiranih 15 sudionika. Osim toga, pilot program bit će diseminiran prema 10 gradova u Republici Hrvatskoj s izraženim problemima na tržištu rada.

Osnažila se suradnja sindikata i Grada Šibenika u provedbi pilot programa koji pridonosi implementaciji aktivnih politika za zapošljavanje i povećanju stope zapošljavanja u lokalnim sredinama.

  Objavljeno: 22.07.2019, 11:52h