Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Počeo je najljepši plesni tjedan u godini: Svečano je otvoren 13. Šibenik Dance Festival

Počeo je najljepši plesni tjedan u godini: Svečano je otvoren 13. Šibenik Dance Festival

 

 

Plesni umjetnici iz Hrvatske i inozemstva okupili su se u Šibeniku kako bi bili dio 13. Šibenik Dance Festivala. S nestrpljenjem ga je dočekala i publika koja je ispunila Trg Republike Hrvatske, a sve do nedjelje imat će priliku uživati u plesnoj umjetnosti na najljepšim gradskim lokacijama.

Na Trgu Republike Hrvatske svečano je otvoren Šibenik Dance Festival. Uz slogan „Povezani kroz umjetnost i kulturnu raznolikost“, grad će narednih dana živjeti u ritmu plesa i to zahvaljujući umjetnicima iz Hrvatske i inozemstva koji prisustvuju 13. izdanju festivala. Da ovaj grad iz godine u godinu sve više i više živi ples, pokazuje mnoštvo posjetitelja: sa zanimanjem su pratili cijeli program, a svaku točku nagradili gromoglasnim pljeskom.

U ime grada Šibenika, okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

„Šibenik je već 13. godinu domaćin festivala koji svake godine sve više oduševljava. Zorana Mihelčić, koja je glavni pokretač cijelog događaja, pokazuje nevjerojatnu energiju i odlučnost“, naglasio je Mileta te poželio da i dalje nastavi s ovim izvanrednim projektom, uz kojeg će i dalje čvrsto stajati grad Šibenik.

Zorana Mihelčić, umjetnička direktorica festivala, sa zadovoljstvom je najavila raznovrstan i sve bogatiji program, ističući kako Šibenik postaje nezaobilazno odredište za ljubitelje plesne umjetnosti.

„Kultura ima neprocjenjivu važnost za mladog čovjeka jer obogaćuje um, proširuje vidike i potiče kreativnost. S ponosom mogu reći da je, od prvog izdanja do danas, Šibenik Dance Festival, uz veliki rad na ulaganju i razvijanju organizacije i programskog sadržaja, sve više prepoznat kao kulturno i umjetničko blago našega grada. SDF je jedinstvena umjetnička manifestacija u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, po broju profesionalnih i inozemnih kompanija te raznolikosti programa. Naša osnivačka vizija bila je da umjetnost i kultura budu lako dostupne što većem broju ljudi, osobito mladoj publici. Stoga i ove godine u selekciji programa nastojimo da on komunicira s publikom šire od one “uobičajene”, naviknute na kazališne prostore. Naš program dočekuje publiku na najljepšim lokacijama  grada Šibenika, bilo  na plaćenim ili besplatnim događajima. Pozivamo vas da zajedno uživamo u ljepoti plesa i kulture na Šibenik Dance Festivalu“, izjavila je Mihelčić u povodu otvorenja festivala.

Svečanost je započela nastupom kolaž programom odabranih plesnih skupina iz Hrvatske: Plesni teatar Sjene Šibenik, Škola klasičnog baleta Zagreb, Nathalie Nujster i Jana Malčić iz Zagreba, Baletni studio HNK Split te Teatar danSing, također iz Splita. Njihovi impresivni nastupi dočekani su ovacijama zaljubljenika u ples, ali i onih koji će, zahvaljujući ovoj plesnoj manifestaciji, to tek postati.

„Pripremili smo po jednu točku iz svih plesnih predmeta koje poučavamo u školi: iz karakternih, povijesnih, klasičnog baleta i suvremenog plesa. Divno nam je, uživamo i nadamo se ponovnom dolasku“, rekla je Emilija Sorić, nastavnica iz Škole za klasični balet u Zagrebu koja je s učenicama prvi put na Šibenik Dance Festivalu.

Plesačice i plesači na Trgu Republike Hrvatske stvorili su sjajnu atmosferu. Okupljeni su pratili svaki plesni pokret, a slučajni prolaznici su se zaustavljali i u uživali u umjetničkom spektaklu do samog kraja. Večer se u plesnom ritmu nastavila ispred šibenskog kluba Azimut, na popularnom green stageu, omiljenom mjestu okupljanja mladih.

"LOOP," u koreografiji Stefaniye Georgieve i izvedbi plesača ATOM Dance Company iz Bugarske, istaknuo se kao dragulj prve večeri festivala. Ova izvanredna plesna izvedba besprijekorno je spojila dramu, intenzivan izraz i napetost, uključujući akrobatske plesne pokrete i kontakt improvizaciju. Koreografija Stefaniye Georgieve naglasila je iznimnu vještinu i fizičku spremnost plesača skupine ATOM, prikazujući njihovu sposobnost da nadmaše granice suvremenog plesnog pokreta. Zanimljivo, Kalinu Georgievu iz skupine, osim vidjeti kao plesačicu, imali smo priliku i čuti, jer upravo ona pjeva na glazbenoj podlozi koja prati izvedbu.

Koreografkinja Stefaniya Georgieva nije krila oduševljenje ugođajem ispred Azimuta i općenito na festivalu.

„Jako sam uzbuđena i jako sam zadovoljna!“, rekla je radosno i nastavila:

„Sviđa mi se što je more ovako blizu. Veseli me što ljude možemo iznenaditi našom suvremenog plesa u njihovom gradu, dok uživaju u druženju. Tijekom proba, zaustavljaju se ispred pozornice razne generacije, neki čak i sami pokušavaju izvesti pokrete. U Šibeniku sam bila i prije pet godina, a nemam riječi kojima bih opisala grad! Nevjerojatan je, a festival je fantastičan i ponovno ćemo se vratiti.“

Šibenčane i njihove goste čeka još pet uzbudljivih dana festivala. Vrhunac će biti u petak, kada na najljepšoj šibenskoj lokaciji, Tvrđavi sv. Mihovila, nastupa talijanska plesna skupina Komoco Dance Company. Pod vodstvom Sofije Nappi, izvest će predstavu „Pupo“, a svi zainteresirani ulaznice mogu nabaviti preko Eventima. Riječ je o suvremenom remek-djelu inspiriranom priči o Pinocchiju kroz koje se talijanska koreografkinja pita je li bajka s temom laži koje se kažnjavaju, inače namijenjena djeci, zapravo priča za odrasle?

Podsjetimo, izuzev nastupa na Tvrđavama sv. Mihovila i Barone, predstave su besplatne za sve posjetitelje. Šibenik Dance Festival podupiru Grad Šibenik, Ministarstvo kulture i medija te Turističke zajednice Šibenika i Šibensko-kninske županije. Festival se održava u suorganizaciji s Tvrđavom kulture Šibenik.

Informacije o programu i festivalskim novostima pratite na službenoj web stranici Šibenik Dance Festivala, web stranici Tvrđave kulture Šibenik te Instagramu i Facebooku Šibenik Dance Festivala.

Fotografije: Zrinka Magazin

  Objavljeno: 23.07.2024, 11:20h