Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Počinje još jedan festival animacije i stripa: 14. Supertoon od danas na ulicama i trgovima Šibenika

Počinje još jedan festival animacije i stripa: 14. Supertoon od danas na ulicama i trgovima Šibenika

 

 

Po završetku natječaja objavljenog u prosincu 2023. godine, na kojem je bilo preko 1200 prijavljenih filmova i 50-ak stripova, selekcijski tim izabrao je 120 filmova koji su podijeljeni u četiri kategorije, a to su GRANDTOON, STUDENTOON, SUPERTUNE i PLANKTOON.

Više detalja o natjecateljskim kategorijama predstavila je Laura Martinović:

“Kategorija GRANDTOON predstavlja kratke animirane filmove, a sastoji se od 22 filma. Riječ je o kategoriji u okviru Supertoonove glavne konkurencije koja se održava na otvorenom kinu Mala Loža. Selekciju Grandtoona čine neki od najboljih kratkih animiranih filmova iz Hrvatske i cijelog svijeta, koje su u posljednje dvije godine snimili vrhunski filmaši i renomirani studiji za animaciju.

STUDENTOON čine studentski animirani filmovi, a ove godine predstavit ćemo 34 filma.  Radi se o budućim zvijezdama animacije iz različitih sveučilišta i umjetničkih škola diljem svijeta, koji nam na otvorenom kinu Mala loža predstavljaju nova i moderna ostvarenja.

Kategorija SUPERTUNE sastoji se od animiranih glazbenih spotova, a sa 41 filmom ove godine je najzastupljenija i najpopularnija kategorija. Selekcija filmova iz kategorije Supertune bit će prikazana u Đardinu.

Zatim slijedi i PLANKTOON, kategorija koju čine animirani filmovi za djecu, a zahvaljujući sustavnom radu na edukaciji mladih filmofila i filmskih kritičara u Šibeniku, festivalski selektori posebno su se pobrinuli za program za mlade na kinu Gorica.”

Osim filmskog dijela, Supertoon već niz godina surađuje s brojnim lokalnim i međunarodnim strip autorima i autoricama koji se natječu unutar tri različite kategorije.

Slave Lukarov istaknuo je produkcijske uvjete koji utječu na njihovo estetsko oblikovanje te pojasnio o kojim je kategorijama riječ:

“Strip albumima predstavljamo radove pojedinačnih autora i autorica, dok smo kategoriju strip magazina oformili kako bi predstavili presjek radova skupa autora. Posljednju kategoriju posvećenu stripu čine fanzini za koje je karakteristična d.i.y. estetika.

Osim stripovskih kategorija, u okviru festivala moći će se posjetiti izložba naziva STRIP-MOBILI. Izložbu je kurirala Irena Jukić Pranjić, a otvorenje će se održati u galeriji Matija na prvi dan festivala u 19 sati i može se posjetiti do kraja festivala. Drugi dio izložbenog programa čini Sajam stripa na otvorenom u Đardinu u sklopu kojeg će i makedonski autori i autorice predstaviti animirani omnibus NEBITNINA koji je nastao prema predlošku poezije Ace Šopova.”

Lukarov je zatim poimenice istaknuo stručni žiri koji će ove godine odlučivati o pobjednicima natjecateljskih kategorija. Natjecateljske kategorije GRANDTOON, STUDENTOON i SUPERTUNE žiriraju animatorica Lucija Mrzljak, slikarica Ana Nedeljković i ruski animator Sasha Svirsky. Kategoriju stripa žirira urednica časopisa Megafon, Pia Nikolić, umjetnik Pakito Bolino i strip autor Goran Duplančić. Posljednju, interaktivnu kategoriju, mentorirat će pedagoginja Iva Šegović u suradnji s dječjim žirijem.

Uz navedene programske aktivnosti, prvi put u povijesti festivala održat će se i gostujuća kategorija mikro filmova u trajanju do sedam sekundi pod nazivom Shcha7sec provedena suradnji s istoimenim Međunarodnim nomadskim festivalom osnovanim 2019. godine, najavio je Lukarov. “Shcha7sec zajedno s otvaranjem, prezentacijom i zatvaranjem festivala traje samo sat vremena, a osnovan je po načelima slobodne hijerarhije i otvorenog pristupa prema profesionalcima i filmskim amaterima bez selekcije.”

Popratni program ove godine čine radionica animacije za djecu u Gradskoj knjižnici, radionica stripa za djecu u Galeriji Sv. Krševana i VJ-ing radionica pod mentorstvom animatorice Antonije Veljačić i Lea Hekmana (DJ D-Gree).

Da bi se ovako bogat festivalski program ostvario, bila je potrebna pomoć i sponzora koji su ove godine znatno doprinijeli kvaliteti i mogućnostima organizacijskog tima. Lukarov se zahvalio HAVC-u, Ministarstvu kulture i medija, Gradu Šibeniku, Vinoplodu, Pivovari 022, Turističkoj zajednici Šibenika, PR agenciji ANTE., Hiperprodukciji, Kući umjetnosti Arsen, Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić i Galeriji sv. Krševana.

Na ovogodišnjem vizualnom identitetu festivala surađivali su dizajnerica Nives Sertić i članovi i članice makedonskog kolektiva Partizan print.

Na sve je programe festivala ulaz besplatan, a ostale detalje o programu ovogodišnjeg Supertoona možete naći na službenoj stranici festivala.

  Objavljeno: 22.07.2024, 09:07h