Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Počinje mjesec turske kulture u Šibeniku

Počinje mjesec turske kulture u Šibeniku

 

 

 U utorak, 5. veljače u Muzeju grada Šibenika počinje Mjesec turske kulture u Šibeniku. U 19 sati bit će otvorena izložba fotografija 'Oko Istanbula' Are Gülere. Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 26. veljače.

Rođen u Istanbulu, 16. kolovoza 1928., armenskog podrijetla, još kao srednjoškolac radio je u filmskom studiju, a maštajući da bude urednik i pisac pohađao je kazališni tečaj kod Muhsina Ertugrula te već 1950. počeo raditi u novinama Yeni Istanbul (Novi Istanbul). Završivši Ekonomski fakultet na Istanbulskom sveučilištu već 1953. kao šef odjela za fotografiju u Hayatu upoznao se sa Henri Cartier Bressonom i priključio pariškoj Magnum agenciji, a 1958. krenuo je kao fotograf magazina Time, Life, Paris Match i Der Stern na Bliski istok. Nakon objavljivanja fotografija u Godišnjoj fotografskoj antologiji 1961. izabran je među sedam najboljih svjetskih fotografa i primljen u Udruženje američkih magazinskih fotografa kao jedini turski član.

Načinio je i brojne fotoreportaže i portrete poznatih osoba: Ismet Inönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adamse, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Piccaso…, a to je samo djelić nevjerojatne fotografske ostavštine ovoga turskog genija. Ara ipak žali za mnogim propuštenim prilikama: "Nisam imao priliku fotografirati mnoge poznate, primjerice, htio sam Einsteina, ali nisam uspio. Jean Paula Sartrea nisam uspio fotografirati zbog vlastite nesposobnosti, a htio sam i Charlia Chaplina. Sve su to bili važni ljudi". No, Ara Güler, pored mnogih značajnih fotoreportaža i fotografija poznatih osoba diljem svijeta, poznat je prije svega po legendarnim fotografijama, u dugom vremenskom razdoblju, svoga rodnoga grada – Istanbula.

  Objavljeno: 04.02.2013, 08:16h