Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Poduzetnicima iz Šibensko-kninske županije predstavljeni programi EU za poduzetništvo

Poduzetnicima iz Šibensko-kninske županije predstavljeni programi EU za poduzetništvo

 

 

Predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije su jučer 20.2.2015. u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku promovirali programe Europske unije za poduzetništvo. Događanje je organizirao Informacijski centar Europe Direct Šibenik – predstavništvo Europske komisije u Šibensko-kninskoj županiji.

Poduzetnici iz Šibensko-kninske županije su za događanje iskazali veliki interes a od gostujućih predavača su mogli saznati za povoljne kredite u hrvatskim financijskim institucijama za koje ne treba jamstvo jer Europska komisija putem programa za poduzetništvo osigurava jamstvo za poduzetnike.

Vesna Torbarina iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) je predstavila Erasmus program za poduzetnike početnike pomoću kojeg se oni mogu usavršavati u inozemstvu kroz rad s iskusnijim poduzetnicima. Važno je napomenuti da Europska komisija poduzetnicima početnicima pruža financijsku potporu koja pokriva oko 80% životnih troškova tijekom perioda mobilnosti. Kontakt osoba za Erasmus program za poduzetnike je Gojko Jelavić iz HGK .

Najatraktivnije je bilo predstavljanje Europske poduzetničke mreže od koje bi poduzetnici iz regije mogli imati najveću korist jer im mreža besplatno nudi pomoć oko pronalaska poslovnih partnera u inozemstvu, izlaska na nova tržišta, poslovanja u okvirima EU zakonodavstva te korištenja EU fondova. Ovdje je važno napomenuti da za sva dodatna pitanja oko Europske poduzetničke mreže tvrtkama iz Šibensko-kninske županije na raspolaganju stoji Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu.

Između ostalog sudionici su bili informirani da je jučer na Vladi odobren Poduzetnički impuls za 2015. godinu –program poticanja poduzetništva i obrta s ukupno 4,3 milijarde kuna. Radionica o Poduzetničkom impulsu će se održati u Šibeniku 27. Veljače 2015.

Najavljeno je i skoro objavljivanje natječaja iz Europskih investicijskih i strukturnih fondova koji za izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu nudi 1.117.200.000,00 kn.

Pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, gdin Matija Bumbak je ujedno podsjetio prisutne da upravo traje javni poziv za prijavu projektnih ideja u svrhu pružanja besplatne tehničke pomoći. Predmet ovog javnog poziva je identificiranje projektnih ideja s područja Grada Šibenika koje se potencijalno mogu prijaviti na natječaje financirane sredstvima Europske unije te ostalih izvora financiranja.

Renato Vrebac iz Hrvatske agencije a malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG-BICRO je naglasio da ova ustanova trenutno ima tri otvorena Javna poziva za IRCRO, RAZUM i UTT program.  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) putem svojih inovacijskih programa nastoji motivirati privatni i javni sektor na ulaganje u istraživanje i razvoj pružanjem financijske potpore inovativnim i tehnološki usmjerenim tvrtkama u Hrvatskoj.

  Objavljeno: 20.02.2015, 13:48h