Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Polaganjem vijenaca obilježen Dan antifašističke borbe

Polaganjem vijenaca obilježen Dan antifašističke borbe

 

 

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe, gradonačelnik Željko Burić i zamjenik Danijel Mileta položili su vijence i odali počast poginulim antifašistima kod Spomen kosturnice na gradskom groblju Kvanj. Također su položeni vijenci poginulim braniteljima iz Domovinskog rata kod Središnjeg križa na Kvanju.

Počast stradalim antifašistima i braniteljima iz Domovinskog rata odali su i župan Goran Pauk sa zamjenicima te predstavnici državne uprave. Vijence su položili i svijeće zapalili i predstavnici Zajednice udruga antifašista Šibensko-kninske županije, predvođeni tajnikom Slavkom Matićem.

Uoči 22. lipnja, Dana antifašističke borbe, koji se u Republici Hrvatskoj slavi kao državni praznik, gospodin Slavko Matić dao je prigodni pregled povijesti antifašizma u Hrvatskoj i Šibeniku.


Sisački partizanski odred, prvi u Hrvatskoj i Jugoslaviji, osnovan je 22. lipnja 1941. godine u blizini sela Žabno te je imao ukupno 77 boraca. Šibenski partizanski odred formiran je 12. kolovoza i imao je 31. borca. Obnovljen je u jesen 1941. u četiri grupe sa 120 boraca. Šibensko – kninska županija u narodnooslobodilačkoj borbi dala je oko 32 000 boraca, dok je grad Šibenik dao oko 3 500 boraca, od kojih je poginulo više od 700. Na Spomen – groblju na Kvanju sahranjeno je 78 boraca kojima smo danas odali počast.

Prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik Željko Burić:

„Danas odajemo počast ljudima koji su svoje živote utkali u našu zajedničku povijest, boreći se za ideal slobodne i samostalne Hrvatske. Ta nam se priča ponovila i u Domovinskom ratu kada su naši ljudi još jednom ustali za slobodu i demokraciju.  Antifašizam je utkan u Ustav Republike Hrvatske, u samim je temeljima naše državnosti, a ujedno je i civilizacijska norma koju dijelimo s Europom kojoj za deset dana pristupamo“, kazao je gradonačelnik.

  Objavljeno: 21.06.2013, 12:10h