Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Položeno cvijeće na grob našeg sugrađanina Roberta Visianija

Položeno cvijeće na grob našeg sugrađanina Roberta Visianija

 

 

U povodu 220.  obljetnice rođenja našeg sugrađanina Roberta Visianija ( Šibenik , 9. IV. 1800. – Padova, 4. V. 1878. ), priznatog hrvatskog botaničara, pjesnika i filozofa talijanskih korijena u čiju je čast i nazvan perivoj u središtu Šibenika, njegov grob na šibenskom gradskom groblju sv. Ane  danas su obišli i ukrasili poljskim cvijećem Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika Šibenika, Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika i Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika, a događaju su prisustvovali i Matej Šabić, kustos Muzeja te Karmen Krnčević ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić. 

Visiani je, inače,  jedan je od vodećih europskih botaničara XIX. stoljeća. Gotovo je svoj cijeli znanstveni vijek proveo u Padovi kao profesor botanike na padovanskome sveučilištu, te upravitelj čuvenoga botaničkog vrta, najstarijega na svijetu, no svoj rodni grad u kojemu je završio osnovnu školu i gimnaziju nikad nije zaboravio. Svjetsku botaničku slavu stekao je velikim, reprezentativnim djelom „Flora Dalmatica“, koje je u razdoblju od 1842. do 1852. godine u tri dijela  tiskano u Leipzigu, a poslije dopunjeno još trima dodacima. To je djelo i danas jedan od ključnih orijentira za istraživanje biljnog pokrova Dalmacije. Kao izniman domoljub, po profesiji liječnik, vlastitim je sredstvima 1863. godine proširio i obnovio tadašnju bolnicu u Šibeniku. Kako ističe Matej Šabić, kustos Muzeja grada Šibenika,  „Visiani je tijekom cijelog svog života gajio snažan osjećaj privrženosti prema zavičaju. Taj njegov sentiment vidljiv je u njegovoj pjesmi iz mladih dana „Oproštaj od Dalmacije“ u kojoj ističe kako je Šibenik „kazališno lijep“ grad koji, smješten na padinama brijega, izgleda kao obod amfiteatra. U zrelim i poznim godinama Visiani je redovito svom potpisu pridodavao „Dalmata Sibenicensis“, dok u „Flori Dalmatici“ pored latinskih naziva biljki nalazimo također popis „ilirskih“ tj. hrvatskih imena.“

Prema vlastitoj želji, Robert Visiani pokopan je na šibenskome groblju Sv. Ane, istom groblju gdje počivaju i njegovi roditelji, prijatelji i sugrađani.  U spomen na velikog sugrađanina i značajnog znanstvenika, Muzej grada Šibenika organizirat će, po riječima dogradonačelnika Rakića i ravnatelja Krnčevića,  dio programa u okviru projekta „KULTajmo u Šibeniku“.

 

 

 

  Objavljeno: 09.04.2020, 12:57h