Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

"Pomorska bitka protiv Mlečana" i "Opsada Šibenika 1647.": Uprizorenje događaja iz šibenske povijesti 6. i 7. rujna

"Pomorska bitka protiv Mlečana" i "Opsada Šibenika 1647.": Uprizorenje događaja iz šibenske povijesti 6. i 7. rujna

 

 

U spomen na slavni povijesni događaj, odlučujuću bitku u kojoj su Šibenčani porazili višestruko nadmoćnije osmanlijske osvajače i ove godine će na Tvrđavi sv. Ivana biti uprizorena „Opsada Šibenika 1647.“

Rekonstrukcija ove povijesne bitke, zbog koje su i izgrađene Tvrđave sv. Ivana i Barone, održat će se u subotu, 07. rujna 2024. godine, uz sudjelovanje Šibenske gradske straže zajedno s povijesnim postrojbama drugih hrvatskih gradova. Program će na Tvrđavi sv. Ivana započeti u 21 sat, a povijesne postrojbe će se okupiti na Poljani već u 19 sati te će, nakon defilea povijesnom jezgrom, krenuti prema najvećoj šibenskoj kopnenoj utvrdi.

Dan ranije, u petak, 06. rujna 2024., s početkom u 21 sat bit će uprizorena i pomorska bitka iz 1378. godine, koju će biti moguće pratiti sa šibenske rive. Borbu Šibenčana protiv Mletačke Republike također će izvesti Šibenska gradska straža i povijesne postrojbe. Postrojavanje će biti na gradskom trgu Poljana u 19 sati, a potom će povijesne postrojbe Kalelargom krenuti prema obali.

Organizatori ove dvodnevne manifestacije, koja rekonstruira događaje iz burne šibenske povijesti, su: Turistička zajednica grada Šibenika, JU Tvrđava kulture Šibenik, Šibenska gradska straža i Grad Šibenik.

  Objavljeno: 29.08.2024, 09:51h