Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ponedjeljak u knjižnici

Ponedjeljak u knjižnici

 

 

U ponedjeljak, 10. studenoga 2014. u Knjižnici će biti otvorene dvije izložbe: u 13 sati izložba ulja na platnu i crteža Željka Senečića a u 13.15 sati izložba fotografija Luke Marottija Što je Petra vidjela.

Željko Senečić, rođen u Zagrebu 1933., hrvatski je filmski i kazališni scenograf, dizajner interijera, scenarist i slikar. Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i scenografiju na Akademiji dramske umjetnosti. Scenograf je brojnih hrvatskih i inozemnih filmova, televizijskih filmova i televizijskih serija. Suautor je scenarija za filmove Događaj i Kuća. Dizajnirao je interijere nekih kafića i diskoklubova. Režirao je filmove Zavaravanje Dubrovački suton, te filmove o četvorici hrvatskih slikara: Dušanu Džamonji, Josipu Vaništi, Josipu Račiću i Đuri Pulitici, i trojici književnika Miroslavu Krleži (Serbus Krleža i  Krleža & Zagreb), A. G. Matošu (Antun Gustav Matoš) i Tinu Ujeviću (Tin). (Filmovi o književnicima bit će prikazani Knjižnici, prvo o Krleži, 13. studenoga u 18.30 sati.). Od scenografija izdvajamo one za filmoveRondoTko pjeva zlo ne misliLimeni bubanjGlembajevi Čaruga i seriju Dvanaest žigosanih. Kao slikar tridest je puta samostalno izlagao. Napisao je sljedeće knjige: DnoZagrebački motiviPont Neuf scenarij i životVeneziaNa kraju – sve je dim cigare Zagrebački motivi. Četiri puta dobio je Zlatnu arenu za scenografiju, dobio je Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo, Veliku nagradu na Salonu nacija 1984. u Parizu i Gavellinu nagrada za scenografiju Posmrtne sonate.

Luka Marotti, rođen u Šibeniku 1948., studirao je povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Zadru. Na Hrvatskoj televiziji počeo je raditi kao asistent redatelja 1968. godine. Surađivao je s velikim televizijskim stvaraocima, poput Angela Miladinova i Mladena Raukara. Posljednjih dvadesetak godina režira dokumentarne filmove o hrvatskoj kulturnoj baštini, velikanima hrvatske povijesti, antikvitetima i umjetnicima, te brojne serijale za dječji program, uglavnom u suradnji s urednicom i scenaristicom Eddom Dubravec. Između ostalih, režirao je filmove Knin i njegovi spomenici i Krka i njezini spomenici. Uz rad na televiziji paralelno se bavi fotografijom. Autor je fotografija u knjizi “Ko ovo more platit” (2008.), sa stihovima Arsena Dedića i tekstom Tonka Maroevića. Knjižnica mu je 2010. objavila knjigu Malena mjesta srca moga, za koju su tekstove napisali Ratko Cvetnić, Jakša Fiamengo, Tonko Maroević i Milivoj Zenić.

  Objavljeno: 08.11.2014, 19:18h