Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Posjet predsjednika odbora Europskog parlamenta za putove Svetog Jakova Hrvatskoj

Posjet predsjednika odbora Europskog parlamenta za putove Svetog Jakova Hrvatskoj

 

 

U organizaciji Bratovštine sv. Jakova-Hrvatska i turističke zajednice grada Šibenika organiziran je posjet predsjednika međuskupine za europsku kulturnu baštinu, putove Svetog Jakova i druge europske kulturne rute Europskog parlamenta, Francisca Joséa Millana Mona.

Tijekom razgovora o Camino ruti u Hrvatskoj predsjedniku je izaslanstvo Bratovštine predstavilo napore i dosadašnje rezultate razvoja Camino dionice u Hrvatskoj, s naglaskom na Camino Šibenik te mu pokazalo pojedine dijelove te dionice. Odveli su ga do katedrale sv. Jakova od koje se i danas kreće na put prema Santiagu i grobu sv. Jakova, o čemu svjedoče spisi od 1203. godine.

Direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole dočekao ih je riječima dobrodošlice i pozvao na obilazak katedrale.

Nakon veličanstvene šibenske katedrale koja obiluje školjkama sv. Jakova karakterističnim za prepoznavanje na Putu svetog Jakova prošetali su do crkvice sv. Grgura, gdje su se sastajali hodočasnici svetog Jakova i gdje je Bratovština svetog Jakova sa svojim kapelanima slavila svete mise o čemu svjedoče i sačuvani zapisi iz 1406. godine .

Potom je uslijedio obilazak Civitas Sacra - interpretacijskog centar katedrale sv. Jakova.

Ovo je prvi posjet predsjednika Millan Mona Šibeniku i s obzirom na njegovu oduševljenost gradom koji „ima puno bisera“ organizatori ne sumnjaju u njegov ponovni posjet ako mu obveze i vrijeme dopusti.

Camino Hrvatska dio je europske mreže puteva sv. Jakova, pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe, koji vode u Santiago de Compostelu. Svake godine, više od 1.5 milijuna ljudi diljem Europe otkriva Camino rute kao jedinstven način za opuštanje od stresa i potragu za mirom.

Bratovština sv. Jakova službeni je hrvatski predstavnik u središnjoj Camino instituciji - Nadbratovštini sv. Jakova u Španjolskoj. Nositelj je projekta Camino Hrvatska - dijela europske mreže Puteva sv. Jakova.

Turistička zajednica grada Šibenika je jedna od turističkih zajednica u Hrvatskoj koje su među prvima prepoznale prednosti Camino Hrvatska projekta u razvoju održivog turizma, promociji i zaštiti hrvatske kulturne baštine kao integralnog dijela europske kulturne baštine.

  Objavljeno: 28.09.2023, 11:19h