Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Postavljanje sata koji će odbrojavati 950. godinu službenog postojanja grada

Postavljanje sata koji će odbrojavati 950. godinu službenog postojanja grada

 

 

Pet metara širok sat koji će simbolički odbrojavati 950. godinu službenog postojanja grada, a koja se bilježi prvim pisanim spomenom Šibenika na Božić 1066. godine, postavit će sutra, na Badnji dan, 24. prosinca, s početkom u 12.30 sati, kod fontane u Perivoju Roberta Visianija gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika dr.sc. Ivica Poljičak, ujedno i predsjednik Inicijativnog odbora za obilježavanje 950. obljetnice prvog spomena Šibenika.

Na tom najvećem gradskom satu istaknuti su događaji i osobe koji su sastavni dio identiteta grada i koji su upisani u kolektivnu memoriju Šibenčana. Početnom i završnom točkom sata- 1066. i 2016.godinom- svojevrsni vremenski kotač ima objediniti svu bogatu prošlost i na nju podsjećati svakog dana 950. rođendana Grada Šibenika.

Nakon predstavljanja sata i na njemu sažete povijesti grada, gradonačelnik Željko Burić uručit će zahvalnice svima koji su doprinijeli realizaciji ovogodišnjeg Adventa – učenicima Srednje strukovne škole koji su izradili adventske kućice i gradskim vrtićima koji su ručno rađenim ukrasima uljepšali perivoj. Direktor Turističke zajednice grada Šibenika, Dino Karađole gradonačelniku će se pridružiti u proglašenju dobitnika Božićnog medenjaka, nove  nagrade u organizaciji Grada Šibenika i Turističke zajednice Grada Šibenika za najljepše ukrašen izlog, vrt, balkon ili okućnicu, koja vrijednim novčanim nagradama u zadatak ima motivirati individualne doprinose u ukrašavanju privatnih i javnih površina.

Obilježavanje gradskog jubileja najavljeno je već adventskim programom nazvanim 950a u Docu – Budi u Šibeniku 2016. čija se glavnina odvija upravo u perivoju Roberta Visianija, a novi nazivi za tri etaže perivoja – Tvrđavica, Kod sata i Kraljev dvor svojom simbolikom aludiraju upravo na Božić 1066. kada je kralj Petar Krešimir IV na tvrđavi sv. Mihovila, iz koje je grad i rođen, uputio darovnicu s prvim pisanim spomenom grada. 

Stari hrvatski kraljevski grad bogate kulturne i povijesne baštine, grad kojeg kupa Krka koliko i Jadransko more, nad kojim bdiju njegove četiri tvrđave čuvarice i nakon 950 godina živi životom mladića i dokazuje da u njemu zaista vrijedi biti.

 

Budi u Šibeniku!

  Objavljeno: 23.12.2015, 10:08h