Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Potpisan Ugovor o sanaciji Trga Dražena Petrovića: košarkaški elementi i primjerak Draženovih tenisica izlivenih u bronci

Potpisan Ugovor o sanaciji Trga Dražena Petrovića: košarkaški elementi i primjerak Draženovih tenisica izlivenih u bronci

 

 

Gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić i direktor Minigradnja d.o.o. Ante Perica potpisali su jutros Ugovor o sanaciji Trga Dražena Petrovića, čime će, pored konačno primjerenog uređenja trga, koji nosi ime našeg košarkaškog virtuoza, nakon niza godina biti riješen i problem plavljenja garažnog objekta ispod površine trga.

„Izražavam zadovoljstvo što smo i ovo obećanje građanima doveli do kraja; nakon pravne procedure koja je prethodila današnjem potpisivanju ugovora, dogovorili smo dinamiku radova uvažavajući činjenicu da se trg nalazi među stambenim zgradama i u blizini škola. Ovo je nastavak i jedne šibenske priče o Draženu; od njegove spomen sobe, preko spomenika i igrališta, novog izgleda Sportske dvorane koja se rekonstruira do, u konačnici, uređenje trga koji nosi njegovo ime.“, kazao je gradonačelnik dr. Željko Burić.

Ugovorena cijena radova iznosi 2.383.695,50 kn + pdv, sveukupno 2.979.619,38 kn, a izvođač se ugovorom obvezao radove izvršiti u roku od 90 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao. Od radova na terenu bit će izvedeni zemljani, betonski, izolaterski, zidarski radovi, te radovi na instalacijama, kao i hortikulturni radovi.

„Projektom smo morali riješiti  hidroizolaciju ispod trga i popratnih ulica koje diraju trg, ali i dati mu identitet s obzirom da nosi ime našeg Dražena. Predvidjeli smo i prostor za dječju igru, a naravno, uzete su u obzir sve komponente vezano uz osobe sa smanjenom pokretljivošću; tu su i arhitektonsko-likovni sadržaji koji će dati poseban pečat  cijelom rješenju.“, pojasnio je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Direktor Minigradnje d.o.o. Ante Perica najavio je radove na pripremi gradilišta odmah nakon potpisivanja ugovora, te same radove po završetku školske godine.

Prema idejnom rješenju tvrtke Verus projekti d.o.o. trg će biti podijeljen u tri uzdužna dijela s markiranim pravcima kretanja kako bi se dobile jasnije granice i povećala funkcionalnost prostora. Prvi se dio nalazi na najfrekventnijem sjevernom dijelu i kao „najkraći put“ predstavlja komunikaciju. Drugi, središnji i najveći dio može služiti za razne aktivnosti i igru, a u zimskim mjesecima moći će se prenamijeniti u klizalište. Na ovom, središnjem dijelu, bit će formiran i meandar, koji uz estetsku ima i obrazovnu svrhu. S obzirom na blizinu obrazovnih ustanova i manjak prostora,ovaj javni prostor može se promatrati i kao „ školsko dvorište“. Treći, južni dio koji je zgradama zaštićen od insolacije idealan je za odmor i hladovinu u ljetnim mjesecima. Na parter trga ubačeni su šibenski i košarkaški elementi zbog kojih će ovaj trg s ponosom moći nositi ime Dražena Petrovića, a kojih do sada nije bilo. Neki od ključnih elemenata trga su klupe u stilizaciji elemenata sa šibenske kape i velika interaktivna košarkaška lopta u podlozi koja će služiti za dječju igru. Zelene površine će se urediti u 'plivajućoj' izvedbi kako ponovo ne bi došlo do oštećenja hidroizolacije. 'Točka na i' će biti izloženi primjerak Draženovih tenisica izlivenih u bronci. Naravno, pazit će se na sve elemente pristupačnosti slabovidnim osobama te osobama sa smanjenom pokretljivošću.

  Objavljeno: 11.05.2015, 10:28h