Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Povijest šibenske poštanske marke

Povijest šibenske poštanske marke

 

 

Šibenik je prvu poštansku marku dobio još 50 tih godina prošlog stoljeća, i to s motivom glava sa šibenske Katedrale. Ovaj, do sada gotovo nepoznat podatak, čuo se na predavanju u Muzeju grada Šibenika od Pjera Baranovića, predsjednika Dalmatinskog kolekcionarskog društva 'Diokles'.

"Šibenik je često zastupljen u filateliji i to s razlogom jer je grad dao mnoge poznate ličnosti, a uz to pun je vrijednih spomenika kulture. Od znamenitih ljudi rođenih u Šibeniku ili bitnih za šibensku povijest izdvajaju se košarkaški virtuoz Dražen Petrović, znameniti graditelj Katedrale Juraj Dalmatinac, poznati skladatelj Igor Kuljerić, a od spomeniak najupečatljivija je Katedrala, no tu je i šibenski kanal svetog Ante", - kazao je Pjero Baranović.

Šibenik je u filateliji zastupljen i u Domovinskom ratu, tako je markom popraćen poznati povik Filipa Gaćine 'Obadva, obadva, oba su pala'.

Moderatorica predavanja Ojdana Koahrević je kazala kako 'Diokles' postoji već 8 godina, a ovim se predavanjem želio uključiti u obilježavanje 950. obljetnice prvog spomena Šibenika. Kako je najavio Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika u čast velike obljetnice Šibenik će u rujnu dobiti svoju poštansku marku.

  Objavljeno: 29.04.2016, 12:50h