Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Poznati skladatelj i dirigent Miro Belemarić

Poznati skladatelj i dirigent Miro Belemarić

 

 

Miro Belamarić, poznati hrvatski skladatelj i dirigent s austrijskim državljanstvom rođen je 09. veljače 1935. godine u Šibeniku. Nakon srednjoškolskog obrazovanja u rodnom gradu, Muzičku akademiju završio je u Zagrebu; gdje je dirigirao s Milanom Horvatom i skladao sa Stjepanom Šulekom.

Daljnje glazbeno obrazovanje nastavio u Salzburgu i Sieni. Kao student od 1965.-68. bio je asistent Herbert von Karajanu na Salzburgškom Festivalu, a od 1975.-77. asistira Karl Böhmu.

Miro Belamarić je dirigirao Simfonijskim orkestrom RTV Zagreb, potom je bio dirigent u Zagrebačkom kazalištu komedije. Istu je funkciju obavljao i u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje je od 1978.-1990. bio i glavni dirigent. Nakon toga, do rata bio je direktor Festivala u Dubrovniku.

Osim angažmana u Hrvatskoj, kao skladatelj opera održao je niz koncerata i u inozemstvu. Pa je tako skladatelj opera nastupao u: Japanu (Tokyo, Osaka); Salzburgu (Festival); Beču (State Opera, Musikverein); Veneciji (Teatro La Fenice); Ateni; Grazu, Turinu (Teatro Reggio); Bordeaux; Pragu (National Opera); Brnu (Janacek-Festival); Frankfurtu; New Orleansu; Kasselu; Berlinu (Deutsche Staatsoper); Luxemburgu; Bremenu; Kievu; Moskvi (Bolschoi-Theatre), St. Petersburgu; i još mnogim drugim mjestima.

Kao skladatelj Miro Belamaric je postao poznat po seriji simfonijskih, zborskih komornih djela poput "HOW TO KILL MOZART",  iz 1968.; „CROATIAN LOVE POETRY“, ciklusu za a cappella zborove- 1959.-81.; PORTRAITS, za klavir – 1979.-82.; 5 POEMAS DEL CANTE JONDO, za klavir i sopran 1983.-84.

Publika i kritika posebno cijeni njegove operne skladbe.

Veliki uspjeh kao skladatelj doživio je u listopadu 1983. Godine kada je osvojio prvu nagradu kao Operni skladatelj u Državnoj operi Beč i to za svoju drugu operu DON JUAN - REBELL FOR ALL TIMES.

  Objavljeno: 09.02.2012, 00:00h