Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Pred nama je novi val hladnoće

Pred nama je novi val hladnoće

 

 

„Nakon prvog vala hladnoće, snijega i leda, želimo izraziti zahvalu medijima koji su kontinuirano pratili i prenosili sve važne informacije građanima; također zahvalu upućujemo svim komunalnim tvrtkama –Gradskoj čistoći, Zelenilu, Gradskom parkingu, komunalnoj službi Grada Šibenika, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Šibenika, poduzeću Ceste d.o.o., Policiji, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, privatnim tvrtkama s mehanizacijom…i svima koji su pomogli u posljednjih 5 dana u čišćenju Grada“ , moglo se čuti na konferenciji za novinare koju su zajednički održali gradonačelnik dr. Ante Županović, njegovi zamjenici Franko Vidović i Petar Baranović i pročelnik Područnog ureda DUZS-a Milovan Kević.

 

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je u ovakvim nemogućim uvjetima i u ovakvom snježnom stanju Grad funkcionirao u smislu opskrbe i prohodnosti glavnih gradskih pravaca. „Pamtim 1956.g. kada je Šibenik bio okovan snijegom i ledom i bilo je znatno teže jer tada nije bilo mehanizacije s kojom raspolažemo danas.“, prisjetio se gradonačelnik, te napomenuo kako danas u Šibeniku, nakon gotovo 5 dana neprestanog rada, mehanizacija miruje jer nas čeka novi val snijega i leda već sutra tijekom poslijepodneva. Osvrnuo se i na podatke o ozlijeđenima: „Prema informacijama iz šibenske bolnice, 75 je ozlijeđenih građana s područja čitave županije od čega 1/3 otpada na Grad Šibenik, a od tog broja 15 je hospitaliziranih. I kirurška služba i hitna pomoć dobro su odradile posao i nadam se da su spremne za slučaj potrebe u naredna dva dana.“, kazao je gradonačelnik.

 

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja za područje Grada Šibenika Franko Vidović ponovio je kako je učinjeno sve što se moglo učiniti u datim okolnostima. „Bez obzira na sve zapreke probili smo sve putove do šibenskih zaselaka; možda smo u samom Gradu trebali više, no nismo objektivno mogli probiti sve gradske ulice i uličice. Naravno da smo postavili prioritete što se tiče čišćenja prometnica i prvo osposobili pravac: Put Bioca-Stjepana Radića-Kralja Zvonimira-do Njivica, a onda prstenasto čistili ulice dalje. Prometnog kolapsa nije bilo niti u jednom trenutku.“, kazao je Vidović, te iznio i podatak da je kamionima s najvažnijih križanja odvezeno 5 000 m3 snijega. Zbog predstojeće loše prognoze organizirat će se dežurstva u Gradu Šibeniku i komunalnim poduzećima, a građane  se moli da se uključe u čišćenje prilaza svojim kućama. Vidović je naglasio kako u prvom valu nije bilo kažnjavanja za nepoštivanje Odluke o komunalnom redu, no to ovoga puta neće biti slučaj.

 

„Odradili smo posao koji građani s pravom očekuju od nas; nažalost nismo mogli baš svima pomoći i zato se ispričavamo, no gledajući druge sredine moram reći da smo i više nego zadovoljni organizacijom u Šibeniku.“, kazao je Baranović, te kazao kako smo spremni uhvatiti se u koštac s drugim polu(ne)vremenom. Posebno je zahvalio strojarima i vozačima svih građevinskih tvrtki i Cesta Šibenika koji su danonoćno radili.

 

Milovan Kević osvrnuo se na stanje u ostatku Županije, za koju je u proteklih 5 dana DUZS dobila preko 1000 poziva, od kojih je većina obrađena i odrađena. Spomenuo je probleme u mjestima u kojima su veliki nanosi snijega a mještani se nepotrebno izlažu opasnosti i kada „zapne“ zovu 112. „10 puta smo izvlačili hitnu pomoć jer je trebalo intervenirati na područjima gdje su nanosi snijega i preko 2m, a radilo se o nepotrebnom izlaženju automobilima. Posebni je teško stanje bilo u Podinarju, na Miljevcima i u Kistanjama. Pomoć šibenskom zaleđu pruža i specijalna bojna iz Delnica koja je dobro obučena za borbu sa snijegom i ledom. Sve više nam se javlja problem opskrbe stoke vodom i hranom i tu se bojim da ćemo imati sve više poziva.“, kazao je Kević

 

Na konferenciji se moglo čuti kako je Gradska čistoća uputila dva kamiona u Zadar po nove količine soli, s tim da će jedan biti na raspolaganju Gradskoj čistoći, dok će drugi kamion biti iskrcan na području TEF-a gdje će građani moći uzeti sol za svoje potrebe.

  Objavljeno: 09.02.2012, 00:00h