Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predavanje Europska prijestolnica kulture 2013. u Zagrebu

Predavanje Europska prijestolnica kulture 2013. u Zagrebu

 

 

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić i zamjenik župana Šibensko-kninske županije Zoran Smolić sudjelujelovali su danas u Zagrebu u Hrvatskom državnom arhivu na predavanju pod nazivom Europska prijestolnica kulture 2013. Predavanje je organiziralo Ministartvo kulture.

Nakon pozdravnih riječi  dr.sc. Andree Zlatar Violić, ministrice kulture, Julie Chenot iz Marseille-Provence održala je predavanje pod nazivom Europska prijestolnica kulture 2013. Muzej europskih i mediteranskih civilizacija iz Marseille-a predstavio je Mikaël Mohamed iz MuCEM-a, a potom je Blanka Berkyova iz Košica nastavila predavanje o Europskoj prijestolnici kulture 2013. Nakon predavanja slijedila su pitanja sudionika.

Naime, sve je bliži datum donošenja Odluke kojom se definiraju aktivnosti izbora i provedbe projekta Europske prijestolnice kulture - EPK (Decision of the European Parliament and of the Council establishing a Union action for the European Capitals of Culture for the years 2020 to 2033) koja donosi i popis zemlja čiji bi gradovi mogli dobiti priliku za kandidaciju za Europsku prijestolnicu kulture od 2020. godine nadalje. Usvajanje ove Odluke otvara mogućnost da titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine ponesu hrvatski i irski gradovi nakon čega će Ministarstvo kulture objaviti natječaj za dostavljanje službenih kandidatura hrvatskih gradova.

Iako je riječ o značajnim sredstvima u samoj pripremi projekta, postoji naravno mogućnost da se Šibenik, bilo samostalno-bilo sa susjednim dalmatinskim gradovima, kandidira na javnom natječaju.

Važno je istaknuti kako cjelokupne pripreme za ovaj opsežan projekt traju jako dugo. Riječ je o pothvatu koji zahtijeva ulaganje iznimno puno truda, vremena i volje, ali će zato njegovi dugoročni doprinosi za grad, regiju a u konačnici i za cijelu Hrvatsku biti iznimno značajni. Na njega se ne smije promatrati samo s aspekta kulture, već je bitno napomenuti kako će se njegovi utjecaji odraziti i na gospodarski razvoj, socijalnu uključenost, turizam i druge sektore, posebice ako se uklopi u dugoročnu strategiju grada. Jedan od primarnih ciljeva projekta je održivost što znači da sve aktivnosti koje će on uključivati ostave utisak i na budući razvoj grada i njegove okolice jednom kada i godina Europske prijestolnice kulture završi.

Ministarstvo kulture je tijekom posljednjih nekoliko mjeseci organiziralo konferenciju i radionicu na temu EPK u cilju što jasnijeg i pravovremenog informiranja gradova, županija i javnosti o važnosti, rizicima i dobrobitima koji se mogu dogoditi u pripremnoj fazi i u fazi same realizacije projekta. Kako se sve više približava period kada će hrvatski gradovi početi pripremati prijave, Ministarstvo kulture organizira predavanje na kojem će ugostiti predstavnike ovogodišnjih nositelja EPK naslova, Marseillea i Košica kako bi podijelili svoja iskustva sa zainteresiranom javnošću. Na predavanju se također predstavio i Muzej MuCEM (The Museum of European and Mediterranean Civilisations) koji se od dana svog otvorenja potvrdio kao jedan od kapitalnih stupova projekta Marseille-Provence 2013. Od samog početka natječajne procedure, Marseille-Provence i Košice su surađivali na izgradnji međusobnih veza i zajedničkih programa. Ova dva grada dijele mnoge sličnosti. Oba su smještena na „rubu“ Europe te imaju slična iskustva po pitanju imigracije, povijesti i gospodarskog razvoja. Zbog navedenih razloga oba grada su ugostila umjetnike s područja Mediterana i Istočne Europe te su se fokusirali na umjetničke intervencije na javnom prostoru. Krajnji cilj im je još više izgraditi i očvrsnuti međusobnu suradnju kako bi dugoročno ostali povezani.

  Objavljeno: 25.11.2013, 14:17h