Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predavanje o Dinku Zavoroviću

Predavanje o Dinku Zavoroviću

 

 

Sutra, 08. studenog u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića održat će se predavanje "Dinko Zavorović, prvi povjesnik Dalmacije: Šibenik u svjetlu humanističke kulturne baštine". Predavač je dr. sc. Iva Kurelac s Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU. Organizator je Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac. Početak je u 18 sati. 

 

Dinko Zavorović (Šibenik, 1540. - 1608.), hrvatski je povjesničar i vojna osoba. Prema Ivanu Lučiću, ocu suvremene hrvatske povijesne znanosti, Zavorović je prvim hrvatskim novovjekovnim povjesničarem.

Rodio se je u Šibeniku 1504. godine. Studirao je pravo u Padovi. Nakon što je završio studij, vratio se je u Šibenik gdje je postao gradskim vijećnikom te član Vijeća petnaestorice. Jedna od zadaća mu je bila ta što se morao skrbiti za gradsku sigurnost.

Njegov traktat o povijesti grada Šibenika Tratatto sopra le cose de Sebenico ga je doveo u nemilost mletačkih vlasti. Razlog je bio taj što je pokazao loše strane mletačke vlasti u dalmatinskim gradovima. Stoga su ga za kaznu prognali iz Šibenika na četiri godine, a pretpostavlja se da je to najvjerojatnije bilo u razdoblju od 1585. do 1588. godine.

Zavorović je bio dijelom šibenskoga humanističkog kruga. Intelektualno, prijateljski i rodbinski je bio vezan s Faustom Vrančićem, Ivanom Tomkom Mrnavićem i Franom Divnićem. U njegovu se djelu može očitati utjecaj hrvatskih humanista, prethodnika Dinka Zavorovića: Jurja Šižgorića i Marka Marulića.

  Objavljeno: 07.11.2012, 11:53h