Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predavanje "Rekonstrukcija dojke implantatima u onkoplastičnoj kirurgiji"

Predavanje "Rekonstrukcija dojke implantatima u onkoplastičnoj kirurgiji"

 

 

U subotu, 19. svibnja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održat će se predavanje "Rekonstrukcija dojke implantatima u onkoplastičnoj kirurgiji". Predavač je dr. med. Nino Brajković, specijalist opće i plastične kirurgije iz Opće bolnice Šibenik. Organizator je Županijska liga protiv raka, a početak je u 10 sati. 

 

U posljednje vrijeme rekonstrukcija dojke spada u sastavni dio liječenja tumora dojke, jer je prema suvremenim onkoplastičnim i psihosocijalnim načelima apsolutno neprihvatljivo da se pacijenticama nakon odstranjenja dojke ne ponudi mogućnost jednog od načina rekonstrukcije.

 

Rekonstrukciju dojke možemo podijeliti u dvije glavne skupine s obzirom na vrijeme rekonstrukcije:

 

a) primarna- provodi se zajedno s mastektomijom

 

b) sekundarna- odgođena, koju se provodi s odgodom od najčešće godinu dana, nakon provedene onkološke terapije kemoterapijom, odnosno zračenjem.

 

 

Način rekonstrukcije također se prema kirurškoj tehnici dijeli u dva tipa:

 

a) Rekonstrukcija silikonskom protezom– tip rekonstrukcije dojke kojom se odstranjeni volumen dojke nadoknađuje silikonskim implantatom, kombinacijom tkivnog ekspandera i proteze te najnovijom generacijom proteza koje su ujedno i tkivni ekspanderi,

 

b) Rekonstrukcija dojke autolognim tkivom – za rekonstrukciju dojke u ovoj skupini koriste se vezani ili slobodni mikrovaskularni kožni režnjevi od kojih se kao vezani režanj najčešće koristi  latissimus dorsi mišićnokožni režanj, a od udaljenih mikrovaskularnih slobodnih režnjeva u najvećem broju slučajeva koristi se TRAM ili DIEP režanj kod kojih se masno tkivo i koža s trbuha sa ili bez ravnog trbušnog mišića koristi kao tkivo za rekonstrukciju dojke.

Tip rekonstrukcije koji se odabire ovisi o procjeni kirurga koja se temelji prvenstveno na želji pacijentice, kao i na njenom općem stanju te lokalnom nalazu bolesti.

  Objavljeno: 18.05.2012, 08:07h