Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predavanje "Tumori štitnjače"

Predavanje "Tumori štitnjače"

 

 

 

 

 

 

 

Sutra, 17. studenog u gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića bit će održano  predavanje "Tumori štitnjače". 

 

Predavač je dr. med. Ljerka Karadža Lapić, spec. ORL. Organizatori su Liga protiv raka Šibensko-kninske županije i Hrvatski liječnički zbor - Podružnica Šibenik.  Početak je u 18.30 sati. 

 

Od raka štitnjače u Hrvatskoj godišnje oboli čak 500 osoba. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je uočen porast zloćudnih tumora štitnjače.

 

Rak štitne žlijezde je zloćudni tumor ili izraslina smještana unutar štitne žlijezde. Rak štitne žlijezde nije suviše čest. U zemljama Europske Unije otkrije se u 1 od 25.000 ljudi i to uglavnom u žena. Postoji nekoliko tipova raka štitne žlijezde. Najčešći su papilarni rak štitne žlijezde i folikularni rak štitne žlijezde, koji se često nalaze zajedno i pri tome se govori o dobro diferenciranom raku štitne žlijezde. Dok se medularni rak štitne žlijezde, rak Hürthleovih stanica, anaplastični rak štitne žlijezde i limfom štitne žlijezde rjeđe javljaju.  Zbog mogućnosti ponovne pojave raka štitne žlijezde liječnici preporučaju da se bolesnici koji su imali rak štitne žlijezde redovito kontroliraju i to tijekom cijeloga života. Mnogi liječnici drže da su kontrolni pregledi tijekom prvih 5 do 10 godina nakon kirurškoga zahvata od kritičnoga značenja.

 

  Objavljeno: 16.11.2011, 13:41h