Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljanje Inicijative za organiziranje Ženskog suda

Predstavljanje Inicijative za organiziranje Ženskog suda

 

 

U organizaciji nezavisne vijećnice Gradskog vijeća Grada Šibenika Jagode Sablić i članica Inicijative za organiziranje Ženskog suda – feminističkog pristupa tranzicijskoj pravdi održano je u petak 12. listopada 2012. predavanje u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u sklopu kojeg je prikazan i dokumentarni film „Ženski sudovi“. Predstavljanju su nazočile odvjetnica Vera Bego, tajnica Grada Šibenika Valentina Mejić i pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika Živana Podrug, koja je ujedno i pozdravila skup.

Predavanje su suorganizirale Udruga Domine, Split, Žene u crnom iz Beograda i Ženski sud za bivšu Jugoslaviju kako bi šibensku publiku upoznale s međunarodnim iskustvima u organiziranju Ženskih sudova i ukazale na važnost formiranja Ženskog suda.

Ženski sudovi nastaju unutar civilnog društva i društvenih pokreta i pružaju prostor ženama ne samo da svjedoče o svakodnevnom iskustvu nepravde, već i da stvaraju nove koncepte pravde i mira. Ženski sudovi su prostor za svjedočenje žena, ali i preuzimanje odgovornosti za pravdu, uvođenje feminističkog modela pravde, poticanje feminističke etike odgovornosti i brige, jačanja mreže solidarnosti, te zajedničke izgradnje pravednog mira.

Inicijativa Ženskog suda – feminističkog pristupa pravdi nastala je krajem 2010. godine kroz suradnju udruga s područja bivše Jugoslavije koje se bave pitanjima feminizma i koje su udruženim snagama pokrenule inicijativu o organiziranju Ženskog suda na području bivše države.

  Objavljeno: 15.10.2012, 09:19h