Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljanje knjige Josipa Jurčevića

Predstavljanje knjige Josipa Jurčevića

 

 

U petak, 08. lipnja, u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić s početkom u 19.30 sati bit će predstavljana knjiga Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina Josipa Jurčevića. O knjizi govore prof. dr. sc. Goran Dodig i autor, predstavljanje vodi Damir Jakeljić. Organizator je Građanska inicijativa: za istinu i afirmaciju Domovinskog rata. 

 

Knjiga "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina" autora Josipa Jurčevića, donosi popis činjenica o mjestima masovnih pogubljenja nakon Drugoga svjetskog rata, istovremeno je i rezultat istraživanja za Državno odvjetništvo RH. Od 1571 stratišta i grobišta koliko ih je istraživanjem utvrđeno, 56 posto se nalazi u Hrvatskoj, 6 posto u BiH, u Sloveniji 38 posto.

 

Knjiga "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina" (290 str.) podijeljena je na četiri dijela: Nastanak i status prikrivenih stratišta i grobišta iz završnog razdoblja Drugog svjetskog rata i poraća, Zbirni pokazatelji prikrivenih stratišta i grobišta iz razdoblja Drugog svjetskog rata i poraća, Popisi prikrivenih stratišta i grobišta te Izvori i literatura.

 

Josip Jurčević viši je znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti "Ivo Pilar" te izvanredni profesor suvremene opće i nacionalne povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Istražuje suvremenu hrvatsku povijest, a središnje teme su ratno i poratno stradalništvo vezano za Drugi svjetski rat.

 

  Objavljeno: 06.06.2012, 08:15h