Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljanje knjige Legende svjetla

Predstavljanje knjige Legende svjetla

 

 

U petak, 05. svibnja, u atriju Muzeja grada Šibenika s početkom u 20 sati održat će se predstavljanje knjige Legende svjetla, autora prof. Jurice Gašpara. 


Knjiga Legende svjetla je rezultat entuzijazma članova Udruge Lux Mediterraneum koji je uključivao planski i iscrpan obilazak 48 svjetionika istočne obale Jadranskog mora, razgovore s nekadašnjim i današnjim svjetioničarima, njihovim obiteljima, stručnjacima na području svjetioničarstva, pomorstva i pomorske povijesti, te istraživanja dostupne arhivske materije. U tu svrhu, kroz tri godine proveli su 12 tjedana jedreći i boraveći na svjetionicima, razgovarali s 30-ak ljudi iz ovog područja i kreirali vrijednu građu - putopisne i dokumentarističke tekstove, foto i filmske sadržaje, a u cilju produkcije knjige i istoimenog dokumentarnog filma o fenomenu jadranskih svjetionika. 

 

Knjiga prikazuje: - Organizacijski i graditeljski doprinos Austro-Ugarske koja je tijekom 19. stoljeća projektirala i izgradila impresivnu pomorsku infrastrukturu od 48 svjetionika. - Doživljaje, priče i iskustva današnjih i nekadašnjih svjetioničara te njihovih obitelji o životu na svjetioniku - Predodžbe funkcioniranja svjetionika u opisima stručnjaka - Veliku foto dokumentaciju svjetionika za svih vremenskih (ne)prilika - Sažetu povijesnu i dokumentarističku građu od 19. stoljeća na ovamo o potrebi za svjetionicima i životu na tim specifičnim lokacijama. 

  Objavljeno: 04.05.2017, 11:29h