Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljanje knjige 'Nova logika' Fausta Vrančića

Predstavljanje knjige 'Nova logika' Fausta Vrančića

 

 

U srijedu,  26. rujna 2018. u 18:00 u Zavodu HAZU u Splitu, u sklopu 30. Knjige Mediterana, bit će predstavljena knjiga Nova logika Fausta Vrančića. Knjigu su u svibnju 2018., u ediciji Bašćina, objavili Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i Institut za filozofiju iz Zagreba. Predstavit će je dr. sc. Luka Boršić i dr. sc. Ivana Skuhala Karasman, viši znanstveni suradnici na Institutu za filozofiju, nakon uvodne riječi Vilijama Lakića, ravnatelja Knjižnice.

 

Dr. Boršić uredio je, preveo i bilješkama popratio latinski tekst i sastavio uvodni tekst a dr. Skuhala Karasman sastavila je Vrančićevu bibliografiju.

Isti predstavljači knjigu će dan kasnije, 27. rujna u 12 sati, predstaviti i u Vrančićevu Šibeniku, u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“, čime se Knjižnica pridružuje obilježavanju Dana grada Šibenika, 29. rujna.

 

Nova logika cjelovit je prijevod filozofskog djela koje je Faust Vrančić prvo objavio u Veneciji 1608. kao Logika njezinim vlastitim sredstvima oblikovana (Logica suis ipsius instrumentis formata) a potom i 1616. u jednom svesku zajedno s djelom Ethica christiana (Kršćanska etika) kao Logica nova (Nova logika), s podnaslovom Suis ipsius instrumentis formata et recognita a Fausto Verancio, episcopo Chanadii (Oblikovao njezinim vlastitim sredstvima i pregledao Faust Vrančić, čanadski biskup).

 

Inače, to je jedino Vrančićevo djelo koje dosad nije bilo prevedeno na hrvatski jezik, odnosno objavljeno u njegovoj domovini. Knjižnica je 1993. objavila pretisak njegove knjige izuma i projekata Machinae novae (prevedene kao Novi strojevi) a 1995. i kritičko izdanje njegova hagiografskog djela Život nikoliko izabranih divic. U knjizi Sentimentalni odgoj. Antun i Faust Vrančić, koju je priredio Darko Novaković a Knjižnica objavila 1995., objavljen je Faustov životopis strica Antuna i pisma Fausta, Antuna i Mihovila Vrančića, na latinskom izvorniku i u prijevodu Darka Novakovića, te Faustove latinske pjesme, u izvorniku i u prijevodu Bratislava Lučina.

 

 

 

  Objavljeno: 26.09.2018, 08:25h