Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljanje nacrta strategije intermodalnog prijevoza grada Šibenika

Predstavljanje nacrta strategije intermodalnog prijevoza grada Šibenika

 

 

U srijedu, 11. lipnja, s početkom u 11 sati, u Gradskoj vijećnici bit će predstavljen nacrt strategije razvoja intermodalnog prijevoza u Šibeniku za razdoblje do 2024. godine. Strategiju i najavljene pilot projekte, javnosti će predstaviti  Odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Glavne poteškoće u prometu u Šibeniku stvara pretjerano korištenje privatnih automobila. Razlog tome je neadekvatni javni gradski prijevoz, loša povezanost različitih elemenata javnog prijevoza, nedovoljno korištenje alternativnih oblika prijevoza i neiskorišteni potencijali prijevoza morskim putem.

Strategija predviđa unaprijeđenije sustava autobusnog prijevoza, što uključuje bolju organizaciju, uređenje stajališta i nabavku novih, ekoloških autobusa. Izgradnjom eskalatora i žičara povezat će obalni dio grada s višim područjima uz smanjenje gužve na gradskim prometnicama. Sustav korištenja javnih bicikala omogućit će jednostavnije povezivanje rubnih dijelova grada sa središtem, bez stvaranja emisija štetnih plinova. Strategija uključuje i novi pristup korištenju potencijala morskog prijevoza. Korištenjem suvremenih, laganih i ekoloških plovila i osmišljavanjem sustava brodskih linija, prijevoz morskim putem postaje jednostavniji, brži i jeftiniji, posebno tijekom turističke sezone.

Kako bi predložene novosti saživjele i u praksi, projekt INTERMODAL predviđa  pilot program uvođenja brzih i jeftinih brodskih linija koje će povezati Šibenik sa Skradinom, Vodicama i Solarisom, uz uključivanje otoka Prvića i Zlarina. Pilot program obuhvaća i uvođenje sustava korištenja javnih bicikala u gradskom prijevozu, s mogućnošću preuzimanja i ostavljanja na različitim punktovima u gradu.

Projekt INTERMODAL (INTERmodality MOdel for the Development of the Adriatic Littoral zone) sufinancira Europska komisija u okviru programa IPA Jadranske prekogranične suradnje. Ukupna vrijednost projekta je 2.000.000,01 €. Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 200.000 €, od čega EU sufinancira 170.000 € (85%). Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju Splitsko – dalmatinska županija i agencija Dunea (Dubrovačko – neretvanska županija) kao partneri iz Hrvatske. Talijanski partneri na projektu su regija Marche, regija Apulia, regija Emilia Romagnia, grad Ancona, grad Jesi i tvrtka Conerobus iz Ancone. Albaniju predstavlja Ministarstvo javnih radova i prijevoza i grad Vlora. Više informacija o projektu možete pronaći na internet stranici www.intermodality.eu .

 

Grad Šibenik
Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj
Matija Bumbak, pročelnik
matija.bumbak@sibenik.hr
022/ 431 033

  Objavljeno: 10.06.2014, 15:11h