Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljanje nove taktilne mape i predaja potvrde o razminiranosti u NP Krka

Predstavljanje nove taktilne mape i predaja potvrde o razminiranosti u NP Krka

 

 

Nacionalni park Krka napokon je potpuno razminiran, o čemu su na jučerašnjoj svečanosti uručene i službene potvrde. U listopadu 2011. godine  Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske „Hrvatska bez mina“ i JU NP Krka potpisali su ugovor o donaciji kojim Nacionalni park Krka donira Zakladi iznos od milijun kuna za razminiranje preostalih miniranih površina unutar granica Parka.

Kako su za razminiranje navedene površine bila potrebna dodatna sredstva, zaklada se obratila fondaciji ITF Enchancing Human Security sa zamolbom da udvostruči sredstva NP Krka. Pristavši na udvostručenje, ITF je u svibnju 2012. godine raspisao natječaj na kojem je izabrana tvrtka Tornado d.o.o. koja je i izvršila radove razminiranja.

Projektom ukupne površine 204.417 m² obuhvaćeno je pet područja za razminiranje unutra granica Parka koja se administrativno prostiru na području grada Šibenika, Drniša i Skradina. Time je završen dugogodišnji proces razminiranja unutra granica NP Krka.

Također, Ispred Javne ustanove NP Krka u Skradinu otkrivena je jučer i trodimenzionalna taktilna mapa Nacionalnog parka i njegovog okruženja. Reljef u mjerilu 1:40000 prikazuje tok rijeke Krke do grada Šibenika. Mapa je prilagođena slijepim osobama Brailleovim pismom i taktilnim linijama. Latiničnim i Brailleovim pismom naznačeni su nazivi atraktivnih lokacija uz kanjon rijeke te gradova i mjesta u okruženju.

Ovo je druga takva mapa Nacionalnog parka, nakon što je na vidikovcu Skradinskog buka 2011. postavljena prva taktilna mapa koja reljefno u mjerilu 1:800 prikazuje prostor Skradinskog buka. Tactilis – taktilne mape rezultat su višegodišnje suradnje proizvođača i Hrvatskog saveza slijepih te uključuje segment slijepih i slabovidnih putnika u sektor turizma.

  Objavljeno: 13.03.2013, 07:56h