Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljanje ojkanja u Parizu

Predstavljanje ojkanja u Parizu

 

 

U okviru Festivala hrvatske kulture u Francuskoj u petak, 26. listopada, predstavit će se ojkanje - najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj, u Maison des Cultures du Monde, instituciji koja već trideset godina francuskoj javnosti približava različite aspekte kultura iz cijeloga svijeta.

Ojkanje, koje je UNESCO-ov odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta uvrstio na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine, predstavit će se koncertom i na okruglom stolu.

O tom posebnom glazbenom izričaju govorit će etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi te, uz pomoć fotografija i video snimaka, objasniti kako je ta vrijedna vokalna tradicija ostala očuvana do danas. Sudjelovat će, među ostalima, Tvrko Zebec, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku, Ruth Carek, Joško Ćaleta, Anne-Florence Borneuf.

Po ovoj vrsti pjevanja najpoznatiji je šibenski i drniški kraj. Ojkalica iz naše Zagore je mnogo starija od ‘gange’ ili ‘rere’ (Hercegovina, Imotski, Sinj), te prema muzikolozima pripada najstarijim oblicima višeglasja. Ostatak je to prastarog ilirskog i prailirskog pjevanja s područja antičke Dalmacije, koje su Hrvati usvojili i sačuvali. Ojkanje izvodi dvoje ili više pjevača, koristeći specifičnu tehniku ‘treskanja’ glasa. Pjesma traje onoliko dugo koliko vodeći vokal može držati svoj dah.

Valja istaknuti da se u blizini Šibenika, i to na Miljevcima  svake godine održava i Festival ojkavice.

  Objavljeno: 26.10.2012, 09:59h