Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljen program 121. obljetnice puštanja u rad javne rasvjete u Šibeniku

Predstavljen program 121. obljetnice puštanja u rad javne rasvjete u Šibeniku

 

 

 

U nedjelju, 28. kolovoza 2016.g. bit će obilježena 121.godišnjica uvođenja javne rasvjete na izmjeničnu struju u grad Šibenik. Ovogodišnji program svečanosti danas su u Uredu gradonačelnika predstavili gradonačelnik Željko Burić, direktor Turističke zajednice Dino Karađole i autor  projekta „Light is Life“ Zoran Lučić Luca.

 

„ 28. kolovoza 1895. godine kada je puštena u rad javna rasvjeta na izmjeničnu struju za Šibenik je povijesni datum, a sam podatak nas čini prepoznatljivima u svijetu. Svake godine nastojimo sadržajno obogatiti ovu obljetnicu, a vjerujem da će realizacija ovogodišnjeg projekta „ Light is Life“, uz glazbeni i zabavni program, dodatno oduševiti naše sugrađane i posjetitelje grada Šibenika.“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

 

Projekt „Light is Life“ obuhvaća postavljanje podvodne rasvjete od mula Krke do katedrale sv. Jakova koja će građanima i turistima biti predstavljena 28. kolovoza 2016. godine.Rasvjeta će se postaviti na 1,20 metra od dna u razmaku od deset metara, a more će osvijetliti 36 reflektora dometa do 20 metara od obale.

 

„Sljedeće godine u planu je realizacija drugog elementa  u amfiteatru luke Šibenik, a to  je vodoskok  zavidnih dimenzija i visine od 100 do 150 m. Vodoskok bi se postavio na mjestu gdje bi najmanje smetao plovidbi, a postigao bi vizualni efekt zajedno sa srednjovjekovnom baštinom grada Šibenika“, kazao je autor projekta Zoran Lučić Luca.

 

Direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole predstavio je prateći sportsko-zabavni program koji će se 28. kolovoza s početkom u 20 sati i 20 minuta održati u Šibeniku. Sportski program je  međunarodna noćna regata krstaša „3rd Match Race Šibenik,Spring 2016.“ WAVE sailing centar Šibenik – JK VAL Šibenik, koja će se voziti u amfiteatru luke Šibenik, a bit će osvijetljena „movie had“ svjetlima sa šibenskih tvrđava pa će na taj način građanima biti omogućeno praćenja noćne regate.

 

„Zabavni program je specifičan, jer će se održavati na plutajućoj pozornici koja će biti usidrena 30 m od šibenske rive ispred zgrade Županije. Na njoj će pjevati četiri tenora, Marko Škugor, Marko Pecotić, Đani Stipanićev i Vlado Garić, dok će na klaviru nekoliko glazbenih brojeva odsvirati mladi i vrlo perspektivni pijanist Borna Erceg, a nastupit će i mezzosporanistica Jelena Pletikosa te mladi šibenski violončelist Zvonimir Perković“, istaknuo je Karađole.

 

Za vrijeme cijeloga programa svjetla gradske rasvjete bit će ugašena, a specijalno za tu priliku osvijetlit će se katedralu sv. Jakova, Kneževu palaču-gradski muzej, zgrada Lučke kapetanije i samostan sv. Frane i na taj način naglasiti značaj srednjovjekovne baštine Šibenika.

 

Projekt „Light is life“ podržali su i brojni sponzori, u prvom redu Hrvatska elektroprivreda (HEP) koja istog dana obilježava početak elektroprivredne djelatnosti u Hrvatskoj, a pridružili su joj se Javna ustanova Nacionalni park „Krka“, Vipnet, Lučka uprava Šibensko-kninske županije, Gradski parking i drugi.

 

 

  Objavljeno: 24.08.2016, 10:58h