Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljen program obilježavanja 25. obljetnice spomendana Rujanskog rata

Predstavljen program obilježavanja 25. obljetnice spomendana Rujanskog rata

 

 

 

Ovogodišnji program obilježavanja šibenskih Dana ponosa i slave počinje u nedjelju 11. rujna, a potrajat će do subote 24. rujna. Nizom sadržaja i događanja Šibenčani će se u tom periodu prisjetiti slavne obrane šibenskog područja i ponosnog doprinosa pobjedi u Domovinskom ratu.

 

Program obilježavanja 25. obljetnice spomendana Rujanskog rata predstavili su danas na konferenciji za medije šibensko-kninski župan Goran Pauk, zamjenik gradonačelnika grada Šibenika Nikica Penđer i predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.

 

“Dane ponosa i slave želimo sačuvati od zaborava i prenijeti novim generacijama značaj koji su šibenski branitelji ostvarili u obrani domovine od velikosrpske agresije”, kazao je župan Goran Pauk.

 

U koordinaciji Šibensko-kninske županije i gradova Šibenika, Skradina i Vodica te općina Unešić i Rogoznica položit će se vijenci i zapaliti svijeće na najvažnijim pozicijama rujanskog podviga: na Velikoj Glavi, u Vodicama, na Šibenskom mostu, u Dragišićima, u Pakovu selu, Unešiću i u Rogoznici.

 

Ovogodišnja središnja proslava Rujanskog rata održat će se 15. i 16. rujna u Šibeniku kada će 25. obljetnicu proslaviti Hrvatska ratna mornarica.

 

“Drago nam što je Hrvatska ratna mornarica za svoju središnju svečanost odabrala grad Šibenik što je još jedan pokazatelj važne uloge koju je naš grad imao u Rujanskom ratu, ali i koliko je doprinio u obrani Republike Hrvatske”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer te pozvao sve građane Šibenika da se odazovu obilježavanju spomendana Rujanskog rata te tako zahvale svim braniteljima koji su dali svoj život u obrani Šibenika i Hrvatske.

 

Proslava će započeti 15. rujna uplovljavanjem brodova Hrvatske ratne mornarice u gradsku luku Šibenik, a istog dana s početkom u 20 sati na Trgu Pavla Šubića I održat će se koncert klape i orkestra HRM te gostiju. Sutradan, 16. rujna budnicom orkestra HRM gradskom jezgrom Šibenika započinje središnja svečanost proslave. S početkom u 10 sati bit će otvoren Sajam braniteljskih zadruga na šibenskoj rivi, a sve će dodatno upotpuniti mimohod branitelja, građana i djece osnovnih i srednjih škola koji kreće s Baldekina prema rivi te su pozvani svi građani da im se priključe.

 

18. rujna na otoku Žirju predviđen je obilazak topničke bitnice koja je imala značajnu ulogu tijekom Rujanskog rata.

 

U sklopu obilježavanja spomendana Rujanskog rata održat će se promocija romana “Sinovi sv. Josipa” autora prof. Tomislava Bašića u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”, tribina “Kako je Šibenik stvarao Hrvatsku ratnu morinaricu” aktiva povijesti Gimnazije Antuna Vrančića te powerlifting natjecanje u organizaciji Powerlifting i fitness kluba “Šibenik” u sportskoj dvorani Tehničke škole u Šibeniku.

 

  Objavljeno: 06.09.2016, 11:45h