Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljen program svečanog otvorenja ljetne pozornice revitalizirane tvrđave sv. Mihovila i prva imena ljetnog programa

Predstavljen program svečanog otvorenja ljetne pozornice revitalizirane tvrđave sv. Mihovila i prva imena ljetnog programa

 

 

Svečano otvorenje ljetne pozornice u sklopu tvrđave svetog Mihovila objedinit će najveće hrvatske glazbene zvijezde s talentiranim mladim glazbenicima kojima blistava budućnost tek slijedi. Uz Josipu Lisac čija izvođačka snaga i svježina ne blijedi već desetljećima, nastupit će Nina Romić, jedna od vodećih domaćih kantautorica nove generacije te jedan od naših trenutno najkvalitetnijih glazbenih izvoznih proizvoda, kada je u pitanju instrumentalna glazba, band Chui.

„Ovo je početak jedne nove šibenske priče, ne samo u smislu pozicioniranja Šibenika kao vrhunskog turističko-kulturnog odredišta,već prvenstveno kao grada koji kreće s realizacijom niza projekata koji će mu, vrlo brzo , donijeti nove vrijednosti. Pored sv. Mihovila slijedi nam obnova tvrđava Barone i sv. Ivan, kao i sv. Nikole u kanalu, a u pripremi je i projekt urbanog eskalatora koji će, zajedno sa sustavom žičara, povezati sve naše povijesne lokalitete i atrakcije. U staroj jezgri otvara se Raspršeni hotel, u izgradnji je hotelski kompleks ugledne turske grupacije Dogus grupe, kao i nekoliko boutique hotela u starom dijelu grada….Optimističan sam i znam da Šibenik ide snažno naprijed.“, kazao je gradonačelnik dr. Željko Burić

Glazbena slika otvaranja tvrđave bit će obojana i bojama pučke umjetnosti klapskog pjevanja, ali i anđeoskim tonovima arija koje će, samo za ovu priliku aranžiranim obradama klasične i pop glazbe, izvesti Tri soprana: Valentina Fijačko, Marija Kuhar Šoša i Helena Lucić Šego, operne pjevačice koje trenutno "nose" repertoare nacionalnih kazališta. Most između prošlosti i budućnosti, klasike i moderniteta, lokalnog i globalnog imat će svog predstavnika u Maksimu Mrvici, koji je šibensku urođenu muzikalnost pronio svijetom. Crossover nastup Maksima Mrvice zvučno će uređivati Derick Zieba, jedan od ponajboljih sistem inžinjera zvuka velikih svjetskih događanja, među kojima su najzvučniji Zlatni jubilej kraljice Elizabete te dodjela Brit i MTV nagrada.


«Raznovrsan i žanrovski različit program svečanog otvorenja je osmišljen kao ogledalo za koncepcijsko određenje događanja na šibenskoj tvrđavi tijekom ljeta 2014. godine i u budućnosti. Programski sadržaj otvorenja obuhvaća tradiciju i inovaciju, kulturno-povijesno značenje tvrđave i grada, te njihov urbani i suvremeni aspekt.Namjera u kreiranju u programa otvorenja jest pružiti originalno i novo iskustvo te stvoriti izniman ambijent koji će pokazati svu posebnost ljetne pozornice tvrđave svetog Mihovila.», rekla je Gorana  Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava.

Osim glazbenog programa, koncept otvorenja tvrđave svetog Mihovila uzvanicima će pružiti i vizualne senzacije te plesne atrakcije plesnog centra Tala u koreografiji Larise Navojec.

Ova će bajku pod zvjezdanim nebom svojom čarolijom obogatiti i teatar sjena performera iz karlovačkog Promenada kazališta.

Voditelji programa su mladi šibenski glumci Franka Klarić i Jakov Bilić, a između ostalog  kazivat će i stihove najveće hrvatske pjesnikinje zlarinsko - šibenske Vesne Parun.

Kostimografiju potpisuje Mirjana Zagorec, scenografiju Vesna Režić, glazbenu produkciju Zvonimr Dusper, a redatelj programa je Ivan Leo Lemo.

«Producentski tim ceremonije otvorenja nada se da će ova umjetnička meditacija inspirirati šibensku publiku, ali i goste grada da svojim daljnjim posjetima izgrade budućnost ove nove-stare lokacije», izjavio je redatelj otvorenja Ivan Leo Lemo.

Osam dana nakon svečanog otvorenja u nedjelju 15. lipnja na pozornicu tvrđave sveti Mihovil će izaći članovi Šibenskog pjevačkog društva «Kolo»koji će ovom prigodom proslaviti 115 godina svoga rada, a s Orkestrom oružanih snaga RH pripremaju izvedbu Carmine Burane Carla Orffa.  

Terraneo, jedan od najvažnijih ovogodišnjih koncertnih partnera promotora tvrđave sveti Mihovil, već u lipnju predstavlja prvi koncert iz serije «Terraneo Summer break». Terraneo će u sklopu ovog projekta organizirati tri koncerta, u periodu od lipnja do kolovoza ove godine, a seriju će u subotu 21. lipnja otvoriti velikani svjetske elektronske glazbe, sastav Thievery Corporation.

U srijedu 9. srpnja prvi puta u Šibeniku nastupaju 2cellos, Stjepan Hauser i Luka Šulić, dok će se Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske «Lado» Šibeniku predstaviti u četvrtak 31. srpnja u suorganizaciji sa Festivalom plesa Šibenik.

Koncertnu sezonu zatvoriti će zajednički nastup Arsena, Gabi i Matije Dedića, na dan grada Šibenika i blagdan svetog Mihovila u ponedjeljak 29. rujna.

Tijekom idućih tjedana program će se nadopunjavati raznovrsnim i umjetnički kvalitetnim sadržajima.

Informacije o ostalim koncertima te pretprodaji ulaznica za događanja objaviti ćemo uskoro.

Namjera programskih sadržaja tvrđave svetog Mihovila je povezivanje kulturne baštine sa turističkom ponudom i akterima kulturnog turizma Šibenika. Otvaranjem tvrđave stvorit će se uvjeti za valorizaciju kulturne baštine kroz organizaciju kulturnih događanja i organiziranu prodaju na hrvatskom i međunarodnom tržištu.

Dan nakon svečanog otvorenja svim zainteresiranima ulaz na tvrđavu svetog Mihovila biti će besplatan.

Za sve informacije, stojimo na raspolaganju.

KONTAKT
Gorana Barišić Bačelić
voditeljica odjela
Muzej grada Šibenika
Odjel za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava
e-mail:gorana.barisic.bacelic@muzej-sibenik.hr
tel: 022 431 069

  Objavljeno: 13.05.2014, 11:57h