Okusi Mediteran je festival koji predstavlja mediteransku prehranu, suvremene enološke i gastronomske tekovine, te promovira Šibenik i Šibensko-kninsku županiju kao poželjne gastronomske destinacije kroz brendiranje lokalne gastronomske ponude.
Partner ovogodišnjeg festivala je WWF (Svjetska organizacija za zaštitu prirode).
Gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić izrazio je zadovoljstvo što se ovaj jedinstveni festival po treći put zaredom održava upravo u Krešimirovu gradu: „Gastronomski turizam, kao jedan od selektivnih oblika turizma, od iznimne je važnosti za daljnji razvoj cjelokupne šibenske ponude gostima našega grada. Uz kulturno-povijesnu baštinu, nautički i ciklo-turizam, gastronomska ponuda, kroz povezivanje sa šibenskim zaleđem i njegovim potencijalima, naš je adut u postizanju konačnog cilja, a to je Šibenik kao nezaobilazna turistička destinacija.“, kazao je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.
„Službeno otvaranje festivala obilježit će „Pidočijada“ koja je ove godine u znaku proslave 950. rođendana grada Šibenika. Chefovi, gosti festivala i učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik pripremit će 200 kg pidoča za posjetitelje festivala. Porcije će se prodavati za simboličnih 10 kuna, a sav iznos namijenjen je edukaciji najtalentiranijih učenika škole, budućim master chefovima. Središnji program Festivala održat će se na Mediteranskom trgu, na trgu Pavla Šubića, ispred Šibensko-kninske županije. A umjesto tvrđave sv.Mihovila, dio programa namijenjen edukaciji profesionalaca održat će se na novootvorenoj tvrđavi Barone, koja preuzima ulogu pozornice za eksperte koji će tradicionalnu mediteransku kuhinju interpretirati kroz prizmu modernog kulinarstva.“, najavila je
Otvaranje Mediteranskog trga popratit će mali proizvođači predstavljanjem i prodajom svojih domaćih proizvoda, dok će ugostitelji nuditi mediteranske zalogaje i fina vina. Dnevni program cooking showa, kulinarske radionice za djecu i none, razne prezentacije, predavanja i degustacije nastavit će se u večernjim satima zabavom uz glazbu, kao i ostalim danima, zaključno s nedjeljom.
U Gradskoj vijećnici će biti nekoliko zanimljivih vinskih radionica koje će voditi tim „Vinske čitaonice“ Nenad Trifunović i Ivan Salopek, a u Gradskoj knjižnici bit će predstavljene dvije izložbe: izložba VAL, keramičkih posuda zagrebačke umjetnice Marine Tudjine Badurine i izložba belgijskog dizajna pod nazivom “Belgian food mood”, koju nam dovodi belgijska dizajnerica Kunty Moureau. U sklopu te izložbe bit će predstavljen projekt „Ecco Freddo“ za čuvanje i obradu sirove hrane, a talijanska dizajnerica Anna Cellamare održat će radionicu s posjetiteljima koji će na kraju degustirati pripremljena jela.
Treći festival Okusi Mediteran! širi se i na druge lokacije.
U petak navečer se brodom ide na otok Prvić, gdje će se na Terasi Hotela Maestral održati četveroručna mediteranska večera, a istodobno će se u restoranu Boba, na Murteru, pripremati specijaliteti dalmatinske i istarske kuhinje.
U subotu će se, točno u podne, održati ekskluzivni cooking show u čarobnom ambijentu NP Krka, kraj mlinica u Skradinskom buku.
„Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ponosan je partner ovom projektu. I sami dijelom mediteranskog životnog kruga, kroz brojne susrete, radionice i manifestacije potičemo lokalnu proizvodnju i gastronomiju, prvenstveno autohtonih proizvoda s krškog područja koje su oblikovale rijeke Krka i Čikola. Taste the Mediterranean prigoda je da posjetiteljima NP „Krka“ ponudimo vrhunski gastronomski doživljaj u okružju vodenica na Skradinskom buku, koje najbolje svjedoče o tradicijskom životu i načinu privređivanja u ovom kraju“ kazao je ravnatelj JU „NP Krka“ mr.sc. Krešimir Šakić.
A u samom gradu, na Mediteranskom trgu, program će trajati od jutra do navečer. Ne smijete propustiti jedinstveno kulinarsko natjecanje 4 domaća tima, uz glazbeni finale.
Navečer slijedi tajna večer na tajnoj lokaciji koju pripremaju svi festivalski chefovi.
Radionice o starim šibenskim receptima, o zdravim mediteranskim namirnicama, o autohtonim vinima i lokalnim proizvodima upotpunit će program 3. Festivala Taste the Mediterranean.
Nedjelja ujutro rezervirana za priču o konobi i marendi, o mediteranskom stilu života, popraćeno s mnogo ukusne hrane.
CIJELI PROGRAM:
10:30-11:30 Mali mediteranski chefovi – kulinarska radionica za djecu voditeljica Ivana Orešić - blogerica i autorica putopisne kuharice
12:00-13:00 Cooking show 1+1 Chef Vjeko Bašić, Konoba Boba, Murter
Chef Ante Božikov, Konoba Opat, Kornat
17:30-18:30 Cooking show 2+2 Chef Lionel Levy, restoran Intercontinental Hotel Dieu, Marseille, Francuska
Chef Emmanuel Perrodin, Francuska
Chef Issam Rhachi, Hotel Mandarin Oriental, Marrakech, Maroko Chef Yassin Khalal, Hotel Royal Mansour, Marrakech, Maroko
19:30/20:00 Službeno otvorenje festivala uz PIDOČIJADU - fešta za proslavu 950. rođendana grada Šibenika uz zabavni program do 24:00.
Bit će pripremljeno 200 kg pidoča za posjetitelje festivala. Porcije pidoča prodavat će se po simboličnoj cijeni od 10 kuna, a sav prihod od prodaje namijenjen je edukaciji najtalentiranijih učenika Turističko- ugostiteljske škole Šibenik.
WWF (Svjetska organizacija za zaštitu prirode) je partner PIDOČIJADE i ovogodišnjeg festivala
Taste the Mediterranean. WWF će na festivalu predstaviti projekt važnosti odabira održivih proizvoda iz ribarstva Fish forward.
Latino bend El Senores zabavljat će publiku.
GRADSKA VIJEĆNICA, Trg Republike Hrvatske bb
18:00-20:00 Vođena vinska radionica na engleskom jeziku
Naziv radionice: Autohtone sorte sjeverne Dalmacije
Voditelji radionice: Nenad Trifunović i Ivan Salopek (Vinska čitaonica)
PETAK 27/05/2016.
MEDITERANSKI TRG, Trg Pavla Šubića
Trg radi od 9:00 do 24:00
10:00-11:30 None kuhaju – radionica za none (a i ponekog didu) Priprema dalmatinske spize - voditeljica Ivana Orešić, novinarka i autorica putopisne
kuharice koja će predstaviti svoju knjigu recepata „My Dalmatia – tastes, savours and colors“
12:00- 13:00 Eko-mediteranska prehrana i zdravlje – predavač Željko Petrović, Direktor Centra izvrsnosti George Mateljan u Splitu
17:00-18:00 Cooking show 1 + 1 Chef Vesna Miletić, restoran Tač, Zagreb, Hrvatska
Chef Marco Stabile, restoran Ora di Aria, Firenze, Italija
18:30-19:30 Šibenska gastro baština – Prije 100 godina u Šibeniku „ništa nije bilo slasno, ako nije bilo masno“ - recepte prikupili Stanko Ferić i Udruga Volim Šibenik
20:00 „Mediteran u čaši“ - priprema koktela, Udruga barmena Beli
20:30-23:00 Glazbeni program
TVRĐAVA BARONE (program samo za profesionalce)
11:00 VIP otvorenje Festivala Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran! (uz pozivnicu)
Partner ovogodišnjeg Festivala Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran! je WWF (Svjetska organizacija za zaštitu prirode) koja će predstaviti projekt važnosti odabira održivih proizvoda iz ribarstva Fish forward.
12:30-17:30 Ekskluzivna edukacija za hrvatske chefove – broj polaznika ograničen, obavezna rezervacija mjesta. Master class poznatih inozemnih chefova sudionika festivala za hrvatske profesionalne kuhare i ugostitelje.
12:30-13:30 Master class chef Marco Stabile, Italija, 1 Michelinova zvjezdica, predsjednik JRE u Italiji
13:45-14:45 Master class chef Lionel Levy, 1 Michelinova zvjezdica, Francuska
15:00-16:00 Master class chef Issam Rhachi, Chef of the year, Maroko
16:15-17:15 Master class Chef Ippei Uemura, Japan/Francuska
GRADSKA VIJEĆNICA, Trg Republike Hrvatske bb
18:00-20:00 Vođena vinska radionica na hrvatskom jeziku
Naziv radionice: Atipična crna Dalmacija
Voditelji radionice: Nenad Trifunović i Ivan Salopek (Vinska čitaonica)
GRADSKA KNJIŽNICA Juraj Šižgorić
Povodom Festivala Okusi Mediteran! u Gradskoj knjižnici bit će postavljene 2 izložbe:
VAL, izložba keramičkih posuda zagrebačke umjetnice Marine Tudjine Badurine
Belgian Food Mood - Ecco Freddo, izložba belgijskog dizajna pod vodstvom kustosice Kunty Moureau
11:00-12:30 Radionica „Ecco Freddo“, u sklopu izložbe belgijskog dizajna pod nazivom “Belgian food mood”, talijanska dizajnerica Anna Cellamare održat će radionicu u kojoj će predstaviti projekt Ecco Freddo za čuvanje i obradu sirove hrane (uz degustaciju).
17:00-18:30 Radionica „Ecco Freddo“, za one koji neće stići ujutro, poslijepodne će se održati druga radionica „Ecco Freddo“, u sklopu izložbe belgijskog dizajna pod nazivom “Belgian food mood”. Polaznici će zajedno s dizajnericom pripremiti i degustirati hranu.
OTOK PRVIĆ
19:30-20:00 Okupljanje na rivi, u šibenskoj luci, gdje kreće brod za otok Prvić
20:30-23:30 Hotel Maestral, otok Prvić: na terasi Hotela Maestral, održat će se jedinstvena mediteranska večera koju će pripremati chef kuhinje hotela, te francuski chefovi Guillaume Sourrieu, 1 Michelinova zvjezdica i Olivier Grouard.
24:00 Povratak brodom u Šibenik
OTOK MURTER
20:00 Konoba Boba, Murter: četveroručna večera u restoranu Boba koju će pripremiti chef Vjeko Bašić i istarski chef Fabricio Vežnaver, član JRE iz restorana Pergola (Zambratija- Savudrija)
SUBOTA 28/05/2016.
MEDITERANSKI TRG, Trg Pavla Šubića
Trg radi od 9:00 do 24:00
11:00- 12:00 Cooking show 1 + 1 Chef Guillaume Sourrieu, 1 Michelinova zvjezdica, restoran L’Epuisette, Marseille, Francuska
Chef Olivier Grouard, chef Francskog veleposlanstva u Ankari, Francuska/Turska
12:30-13:30 Cooking show 1 + 1 Chef Fabrizio Vežnaver, restoran Pergola, Zambratija/Savudrija, Istra
Chef Ippei Uemura , resoran Tabi No Yume, Marseille, Japan/Francuska
18:30-20:30 Jedinstveni, timski cooking show - Kulinarsko natjecanje 4 šibenska tima na zadanu temu. Svaki tim predvodit će jedan profesionalni chef
21:00-24:00 Glazbeni program
GRADSKA VIJEĆNICA, Trg Republike Hrvatske bb
18:00-20:00 Vođena vinska radionica na hrvatskom jeziku
Naziv radionice: Netipične malvazije
Voditelji radionice: Nenad Trifunović i Ivan Salopek (Vinska čitaonica)
NACIONALNI PARK KRKA, Skradinski buk
12:00-13:00 Ekskluzivni Cooking show 1 + 1
Chef Lionel Levy, 1 Michelinova zvjezdica, Francuska i chef Vesna Miletić, Hrvatska, održat će ekskluzivnu kulinarsku demonstraciju na Skradinskom buku, za posjetitelje NP Krka
TAJNA VEČER na TAJNOJ LOKACIJI
20:30 Taste the Mediterranean - good food good wine good fun
Okusi Mediteran! - dobra hrana dobro vino dobra zabava
Iznenađenje pripremaju veliki chefovi Mediterana, sudionici Festivala, svi zajedno!
NEDJELJA 29/05/2016.
MEDITERANSKI TRG, Trg Pavla Šubića
10:30-12:30 Priču o konobi, o dalmatinskoj povijesti vina, hrane i pjesme, o hrvatskoj kulturnoj baštini, o mediteranskom stilu života ispričat će nam Miki Bratanić
A za marendu će biti „Srdele na 5 načina“ i još puno toga…
14:00 Happy End
Objavljeno: 25.04.2016, 10:32h