Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljen projekt analize lokalnih potreba u okviru programa JEWEL

Predstavljen projekt analize lokalnih potreba u okviru programa JEWEL

 

 

U Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića danas je predstavljen projekt analize lokalnih potreba u okviru programa JEWEL, koji  tematizira problematiku  šibenske stare jezgre. Istraživanje je izvedeno s ciljem oživljavanja tog vrijednog prostora i stvaranja urbanog centra kakvi su uspješno realizirani u gradovima naših europskih susjeda.

Poduzetnici, institucije, udruge, lokalni stanovnici,predstavnici kreativne industrije te turizma sudjelovali su u istraživanju kroz sedam fokus grupa. Najveći nedostaci prostora starog grada su promet u mirovanju te skupoća koja se odnosi i na obnavljanje objekata te standard življenja. Ipak, prema anketnom istraživanju 77 % stanovnika stare jezgre ne razmišlja o odseljenju, makar ih u visokom postotku vezuje najčešće naslijeđeni stan. Ulaganja u rekonstrukciju i održavanje životnog prostora nisu značajna: 76% stanovnika je obnavljalo životni prostor, ali 43% njih tek s maksimalnim iznosom do 50.000 kuna. Čak 8 % prostora je u vlasništvu Grada Šibenika.

„Ovo je jedan hvale vrijedan projekt i pomoći će nam u onom konačnom cilju oživljavanja stare jezgre. Već sada očekujemo kvalitetne pomake potaknute realizacijom projekata vezanih uz tvrđave, obnovu prostora kina Odeon, uređenje plaže Banj, osmišljavanje recepcije raspršenog hotela te projekt osnivanja  sveučilišta, koji više ništa ne može zaustaviti“- kazao je gradonačelnik Željko Burić na današnjoj prezentaciji.

Demografsko i funkcionalno slabljenje jezgre, slabija kvaliteta života i prometna problematika nedostaci su stare jezgre s kojima se treba uhvatiti u koštac dok su izdvojene prednosti: naslijeđena imovina, mogućnost bavljenja turizmom te sentimentalni razlozi.

Voditelj projekta Jewel je Petar Mišura, pomoćnik u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, a projekt su predstavili vanjski suradnici Ivana Katurić i Aleksandar Lukić.

  Objavljeno: 24.03.2014, 13:50h