Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljen Projekt uređenja uvale Vrnaža

Predstavljen Projekt uređenja uvale Vrnaža

 

 

 

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić danas je održana konferencija za novinare na kojoj su župan Goran Pauk i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić javnosti predstavili Projekt izgradnje luke otvorene za javni promet Vrnaža.

Na području grada Šibenika do sada nije postojala uređena komunalna luka gdje bi se osigurao siguran vez za oko 4.000 brodica koje su upisne u očevidnik brodica, zbog čega su građani Šibenika bili prisiljeni svoje brodice privezivati diljem naše županije. Tako se prije 4 godine rodila ideja da se u uvali Vrnaža, koja se već i koristi kao nelegalna komunalna luka, proglasi lučko područje pod upravljanjem Županijske lučke uprave, te se osigura primjeren i siguran privez plovila domicilnog stanovništva. - podsjetio je župan Goran Pauk, prije video prezentacije idejnog rješenja komunalne luke Vrnaža koja je danas predstavljena javnosti.

Za vrijeme mandata koalicije SDP i HNS u Gradu Šibeniku, radio se urbanistički plan uređenja Vrnaže koji je predviđao na tom području dio luke za sportsku luku, a drugi dio za luku nautičkog turizma. Na javnoj raspravi građani Šibenika, kao i Županijska lučka uprava dali su primjedbe da luka nautičkog turizma već postoji u Mandalini te su inzistirali da se Vrnaža pretvori u luku isključivo za komunalne vezove građana. Hvala Bogu, promijenila se vladajuća garnitura, na čelo Grada došao je gospodin Željko Burić i napravljen je novi urbanistički plan uređenja Vrnaže koji je predvidio cijelo područje kao luku otvorenu za javni promet, isključivo za komunalne vezove. S veseljem mogu reći da je rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš uređenja Vrnaže doneseno 7. listopada 2015.– kazao je župan Goran Pauk.

Postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš je nužan preduvjet za ishodovanje prostorno planske dokumentacije. U toku postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš sagledani su utjecaji na površinske i podzemne vode, procijenjen je rizik mogućeg zagađenja, utjecaj na tlo i more, na šumske ekosustave i šumarstvo, floru i vegetaciju, rijetke i zaštićene biljne i životinjske vrste i tipove staništa, zaštićene prirodne vrijednosti, divljač i lovstvo, kulturnu i povijesnu baštinu, kakvoću zraka, povećanje razine buke.

Ukupna vrijednost cijelog projekta uređenja komunalne luke iznosi 38 milijuna kuna i podijeljena je u 6 faza, a njegovim završetkom građani grada Šibenika dobit će komunalnu luku za siguran i adekvatan privez 600 brodica. Uređenjem kompletne luke otvorene za javni promet Vrnaža- komunalne luke dobiti će se izrađena lučka nadgradnja i podgradnja uključujući obalni zid, kompletan plato, pontone, 2 valobrana, te objekte infrastrukture za popravak i uređenje brodica.

Nakon pribavljenih dozvola lučka uprava je raspisala javno nadmetanje za I. fazu radova kojom se planira urediti zapadni dio uvale, odnosno urediti obalni zid u dužini od cca 300 metara, te postavljanje valobranskog pontona i priveznog sustava. Na natječaj su pristigle dvije ponude, te će se sa najpovoljnijim ponuditeljem potpisati ugovor o javnoj nabavi. Rok za izvođenje radove je 6 mjeseci.

Sredstva za izgradnju su osigurana najvećim dijelom iz vlastitih sredstava Županijske lučke uprave, zatim Šibensko-kninske županije, Grada Šibenika i Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture.

Ovo je projekt koji će uobličiti jugoistočni dio Grada. Prvi je bio D-resort i mega marina, zatim komunalna lučica Vrnaža, Sveučilišni kampus na Palacinu a kruna svega će biti, nadam se, Centar kompetencija koji je sad derutna zgrada bivše vojarne Ante Jonjića nasuprot Vrnaže te prometno rješenje JI ulaza u grad, kako jedini prolaz ne bi bio preko pruge. Kad se tome dodaju Rezalište, projekt Zablaće, Woodsworth vile, to je 25 posto onoga što će Šibenik biti u narednih pet godina - zaključio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

  Objavljeno: 06.11.2015, 10:38h