Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljen projekt zdravije prehrane u osnovnim školama

Predstavljen projekt zdravije prehrane u osnovnim školama

 

 

Gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović  sa suradnicima nazočio je današnjem predstavljanju programa zdrave marende u šibenskim školama u organizaciji Biohrane d.o.o. iz Šibenika i pod medijskim pokroviteljstvom tvrtke Moć komunikacije iz Šibenika.

U uvodnoj prezentaciji moglo se čuti niz podataka o lošim prehrambenim navikama djece,pa tako i da je u Hrvatskoj od 2001.-2009.g. udvostručen broj pretile djece, s tim da je među prvašićima već njih 20% pretilih. Hrvatska zauzima 6. mjesto u Europi upravo po kriteriju pretilosti, te je zaključeno kako je potrebno mijenjati svijest djece, a možda još više i roditelja, o načinu na koji se hrane.

Gradonačelnik je pozdravio ovaj projekt i obećao podršku Grada te naglasio kako Šibenik ne mora čekati provedbu Nacionalne strategije već može sam krenuti educirati svoje građane o ispravnoj prehrani upravo kroz mijenjanje navika kod najmlađih. „Mladi organizam koji raste i troši se traži zdravu prehranu i smatram kako ovaj pilot-projekt može pomoći u mijenjanju svijesti čitave zajednice.“, kazao je gradonačelnik.

Vlasnica Bionature iz Šibenika, ujedno i autorica projekta, Meri Anastasijević izrazila je želju da Šibenik ovim projektom bude među prvim gradovima u Hrvatskoj koji će raditi na poboljšanjima prehrambenih navika svoje djece. „Šibenik je i Grad-prijatelje djece i grad Međunarodnog dječjeg festivala i mišljenja sam da zato ovaj projekt mora imati podršku čitave zajednice.“, kazala je Anastasijević, te pojasnila kako zdrava prehrana, u okviru ovog projekta,  uključuje više voća i povrća, zdravih namaza te integralnog kruha i sl.

Ravnateljica zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Suzi Vatavuk pojasnila je kako je pretilost posljedica nekoliko čimbenika: “Prehrana je jedan segment pretilosti, zajedno s nedostatkom aktivnosti i činjenicom da nam djeca danas slobodno vrijeme provode uz Internet i televiziju. U našoj županiji 11% je preuhranjenih prvašića, s tim da taj postotak vremenom pada, da bi u adolescenciji ponovno narastao. Također, valja napomenuti kako predškolske ustanove imaju pravilnik koji regulira prehranu u vrtićima, dok za osnovne škole takav dokument nije donesen.“, kazala je Vatavuk.

U raspravu su se potom uključili i predstavnici vrtića i ravnatelji osnovnih škola Jurja Dalmatinca, Fausta Vrančića i Petra Krešimira IV.

Moglo se tako čuti kako vrtići rade i s roditeljima i s djecom po pitanju zdravog hranjenja, te nastoje uvoditi nove jelovnike koji su usklađeni s propisanim standardima. Za razliku od njih, osnovne škole bilježe pad broja djece koja uzimaju marendu u školama, a kuharice koje su zaposlene u školama samo su distributeri dopremljene hrane, uglavnom pekarskih proizvoda.

Nakon razmjene mišljenja sudionika okruglog stola zaključeno je kako ovaj pilot-projekt valja podržati, te kako će se isti prezentirati vijeću roditelja osnovnih škola, nakon čega će se provesti i anketa među roditeljima učenika o njihovoj zainteresiranosti za ovaj zdraviji vid prehrane njihove djece.

  Objavljeno: 16.12.2011, 00:00h