Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljen URP - Urbani razvojni plan povijesne jezgre Grada Šibenika

Predstavljen URP - Urbani razvojni plan povijesne jezgre Grada Šibenika

 

 

Nakon svečanog otvorenja Urbanog centra Grada Šibenika, u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” održana je prezentacija nacrta Urbanog Razvojnog Plana (URP), kao osnovnog strateškog dokumenta za revitalizaciju povijesne jezgre. URP su šibenskoj javnosti predstavili stručni ekspert Ivana Katurić i Petar Mišura voditelj projekta.

Svrha izrade URP-a je uspostava dugoročnog modela razvoja i zaustavljanja negativnih socio-ekonomskih trendova. Zasnovan je na analizi lokalnih potreba, te demografskoj i ekonomskoj analizi. Opsežno istraživanje koje je prethodilo izradi URP-a pokazalo je da je šibenska gradska jezgra relativno gusto naseljena, ali je stanovništvo starije životne dobi, velik je broj samaca i sve više napuštenih, praznih prostora. Istraživanje je uključivalo i izradu popisa stanovništva i prostora kojima raspolaže Grad Šibenik i koji će u skoroj budućnosti biti glavni resursi kojima će Grad Šibenik poticati revitalizacijske projekte.

Temeljem nalaza spomenutih istraživanja definirani su osnovni razvojni ciljevi, koji se razrađuju Akcijskim Planom kao ključnim dijelom URP-a, u kojem su predviđene konkretne mjere . Akcijski plan temelji se na slijedećim odrednicama:

·         Revitalizacija funkcije stanovanja povijesne jezgre

·         Revitalizacija povijesne jezgre kao mjesta rada

·         Obnova komunalne infrastrukture

·         Razvoj urbane mobilnosti (prometna povezanost)

·         Upravljanje, zaštita i predstavljanje povijesne jezgre

Akcijski plan bit će dostupan na internetskim stranicama Grada Šibenika i projekta JEWEL, te je otvoren za sugestije i komentare. Akcijski Plan identificira mogućnosti financiranja iz fondova i programa EU, te će služiti kao osnova za prijavljivanje projekata. Projekt JEWEL (Joint Easily Wafted East Laboratory Model) sufinancira Europska unija u okviru programa Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu. Ukupna vrijednost projekta je 1.962.272,24€. Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 227.739,00 €, od čega EU sufinancira 193.578,15€ (85%). Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju partneri iz Italije, Grčke, Albanije, Bugarske i Rumunjske.

  Objavljeno: 03.10.2014, 12:30h