Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljena fotomonografija Stanka Ferića

Predstavljena fotomonografija Stanka Ferića

 

 

Gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović, njegov zamjenik Franko Vidoviće, kao i  i župan Goran Pauk nazočili su sinoć u Muzeju grada Šibenika promociji prve, i za sada jedine, fotomonografije o zbivanjima u Domovinskom ratu na šibenskom području, a u povodu 20. obljetnice rujanske bitke za Šibenik. Autor ove zanimljive zbirke je dugogodišnji šibenski novinar Stanko Ferić, a izdavači su Hrvatski memorijalno - dokumentacijski centar Domovinskog rata i šibenska privatna medijska kuća Moć komunikacije d.o.o. Riječ je o zbirci od oko 500 autentičnih ratnih fotografija koje je Stanko Ferić, kao ratni izvjestitelj Večernjeg lista, snimio na području sadašnje Šibensko - kninske županije od početka rata i razaranja Šibenika i okolnog područja 1991. godine do 1995. godine, zaključno s oslobađanjem Drniša i Knina te povratkom prvih stanovnika na do tada okupirana područja.


Fotografije su snimljene na ratištima, ali i u skloništima i na radnim mjestima mnogih civila koji su, radeći odgovorno svoj posao, pridonijeli obrani. Ferić je posebno istakao hrabrost i ulogu svojih kolega-kako novinara-ratnih izvjestitelja, tako i fotografa odnosno snimatelja koji su hrabro svjedočili istini na prvoj crti obrane zajedno s braniteljima. Na te slavne izvjestiteljske dane podsjetio je i Ante Granik, tadašnji ratni izvjestitelj HTV-a čije priloge svi dobro pamtimo.


Promocja je započela znakom prestanka opće opasnosti, a Živana Podrug, tadašnja urednica Radio Šibenika, sinoć je ponovila riječi kao i eteru prije 20 godina, kada je povala Šibenčane da nakon 7 dana konačnu izađu iz skloništa.


Stanko Ferić, rodom je iz Slavonskog Broda, a novinarstvom se već 37 godina. Do sada je objavio knjigu reportaža o Domovinskom ratu pod nazivom "Kamen za mozaik" te nekoliko turističkih vodiča po Šibensko - kninskoj županiji. Fotografije je objavljivao u svim nacionalnih dnevnim listovima i tjednicima te nizu monografija.

  Objavljeno: 24.09.2011, 07:45h