Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljena platforma i festival prirode inspiriran Robertom Visianijem

Predstavljena platforma i festival prirode inspiriran Robertom Visianijem

 

 

U Galeriji Kluba Azimut u Šibeniku danas je predstavljena plaforma Flora Dalmatica i festival prirode inspiriran Robertom Visianijem, a događaju su prisustvovali Hrvoje Jelković iz Kolektiva 4B, Zlatka Rodin, predstavnica Udruge turističkih vodiča Mihovil,  ujedno i Memorijalnog centra Faust Vrančić, Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Anita Babačić Ajduk,  ravnateljica Javne ustanove Priroda,  arhitekt Mate Rupić iz Krajobrazovanja te Mirjana Žurić,  pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika. Platformu, inače,  čine i  predstavnici Udruge Fotopoetika i  Kina Tesla, a uz podršku Grada Šibenika, Turističke zajednice Grada Šibenika i Zelenog grada d.o.o..

Izrazivši želju da travanj bude mjesec Roberta Visianija, mjesec prirode i mjesec zaštite okoliša, Hrvoje Jelković je na skupu istaknuo kako se u kreiranju programa platforme, odnosno festivala,  inicijatorima pridružila i  Udruga "Stribor", Društvo arhitekata Šibenik i Kviz udruga Šibenik te da se intenzivno radilo posljednjih nekoliko mjeseci. Udruga vodiča Mihovil pripremila je, po riječima Zlatke Rodin, tri tematske ture - dvije otvorenog tipa, dok je treća dječja, zatvorenog tipa jer je prilagođena određenom uzrastu djece.

"Prva tura  je u subotu u 10.30 sati, a okupljanje građana je u parku ispred Gospe vanka Grada te ćemo krenuti u šetnju po vrtovima i đardinima i čut će se priče o posebnim stablima. Za to vrijeme ćemo, kao kroz svojevrsnu zelenu nit vodilju,  pričati o Robertu Visianiju. Priča će završiti na Visanijevu grobu gdje će biti postavljen poseban vijenac. U srijedu,  20. travnja je na rasporedu druga zelena tura i to na Šubićevcu, pod nazivom Visianijeva Poljica jer je to bio stari naziv za Šubićevac.  Ta je tura na rasporedu oko 17 sati. Treća tura je zatvorena i rezervirana za djecu OŠ Faust Vrančić jer su upravo oni susjedi Perivoja Roberta Visianija, ali i njegove rodne kuće" - kazala je Rodin.

Obol obogaćivanju programa, čulo se na predstavljanju, dala je i JU Priroda, uz ostalo i organizacijom edukativne šetnje za djecu vrtićke dobi na brdu Smričnjak gdje će se mališane poučiti endemičnim biljnim vrstama koje rastu upravo na tom mjestu, a također i  Muzeja grada Šibenika kojemu, kako je istaknuo Željko Krnčević,  ovo nije prvo sudjelovanje u inicijativama takvog tipa.

"Robert Visiani je zasigurno jedan od velikih Šibenčana i drago mi je da se skupila jedna ekipa ljudi koja će ga učiniti još prepoznatljivijim njegovim sugrađanima. Mi iz Muzeja smo s Memorijalnim centrom Faust Vrančić napravili dvije akcije i to radionicu za djecu "Izradimo herbarij", a,  osim toga,  10. travnja, organizirali smo i sami polaganje vijenca na Visianijevom posljednjem počivalištu i izložbu na Srimi" – najavio je Krnčević.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić u ovoj je prigodi biranim riječima pohvalila rad platforme istaknuvši kako su ljudi, pokretači ovakvih inicijativa, pravo bogatstvo Šibenika.

 

 

 

  Objavljeno: 07.04.2022, 14:08h