Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja na Poljani

Predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja na Poljani

 

 

Dovršeni su arheološki istražni radovi na Poljani u sklopu projekta uređenja gornjeg platoa Poljane i podzemne troetažne garaže. Rezultate sondažnog istraživanja predstavili su danas nositelji investicije uređenja Poljane - gradonačelnik Željko Burić, direktor Gradskog parkinga, Goran Bulat te Marko Sinobad, konzervator iz šibenskog konzervatorskog ureda, službenog nadzornika po dužnosti nad provedenim radovima.

 

Provedba zaštitnog sondažnog arheološkog iskopavanja, koje je provodila splitska tvrtka Kaducej d.o.o., dio je posebnih uvjeta zaštite kulturnog dobra koje je Konzervatorski odjel u Šibeniku izdao na projekt uređenja Trga Poljana, a sve tri sonde postavljene su unutar obuhvata projekta uređenja Poljane, dok je ukupno istražena površina od oko 300 m².


„Što se tiče arheoloških struktura, u sondi između kazališta i knjižnice otkriven je segment temeljne stope zida za koji sigurna potvrda funkcije izostaje jer je u otkriveno svega 2 metra zida koji je devastiran raznim suvremenim instalacijama. Otkriveni zid u gabaritima sonde ne pokazuje prezentabilna svojstva, dok je ostatak zida koji se pruža u smjeru zgrade kazališta izvan obuhvata projekta uređenja Poljane. U sondi ispred parka otkriven je sjeveroistočni bedem bastiona Bernardi, koji se može uklopiti u prezentaciju arheoloških struktura u okviru projekta uređenja trga Poljana, dok u sondi na središtu Poljane nisu otkrivene nikakve arheološke strukture.“ – rekao je Marko Sinobad, konzervator nadzornik na projektu uređenja Poljane.

 

„Završeni su arheološki radovi na Poljani na tri lokacije. Zaključak je da nije bilo ničega iznenađujućeg što se prethodnim pripremnim radnjama za početak radova nije ustanovilo. Sami rezultati neće zaustaviti planirani projekt Poljane, neke od tih arheoloških nalazišta ćemo prezentirati kroz samu strukturu podzemne garaže. Očekivani početak obuhvatnih građevinskih radova je jesen 2017. godine u trajanju do početka turističke sezone 2018., nakon čega bi uslijedilo i fizičko uređenje samog platoa Poljane, koje bi bilo završeno do početka sezone 2019. godine. S obzirom na to da se radi o specifičnoj lokaciji u samom centru grada, vodi se računa da se ne izgubi niti jedna sezona jer bi to ugrozilo egzistenciju niza ugostitelja i hotelijera u centru grada.“ – kazao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.


„Sonde u kojima su arheolozi istraživali su već nasute i sad predstoji asfaltiranje površinskog sloja te vraćanje Poljane u prvobitno stanje. Završni građevinski radovi bi trebali biti gotovi do kraja ovog tjedna, što je gotovo mjesec dana ranije od predviđenog. Podsjećam, arheološka istraživanja su samo uvertira u velike građevinske radove na transformaciji Poljane za koje je planirano da krenu već na jesen ove godine i koji će Šibeniku konačno vratiti reprezentativno središte kakvo i zaslužuje.“ – rekao je Goran Bulat, direktor Gradskog parkinga.

 

Za završne građevinske radove asfaltiranja zadužena je TEC gradnja d.o.o..

 

 

  Objavljeno: 20.02.2017, 10:37h