Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljeno prvo izdanje CHANGER-a u Šibeniku

Predstavljeno prvo izdanje CHANGER-a u Šibeniku

 

 

Prvo izdanje CHANGER-a u Šibeniku, događanja koje okuplja  one koji  mijenjaju te pomiču granice i stvaraju nove standarde, predstavili su danas na konferenciji za medije gradonačelnik Željko Burić, direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole te Marko Perica, direktor agencije fakat., koja je osmislila koncept te će biti izvršni organizator šibenskog susreta talenta, znanja i vještina.

 

CHANGER će se održati od 26. do 28. srpnja 2017. godine, a u grad će dovesti „changere“ – izuzetne pojedince koji u području svoga djelovanja  pomiču granice te stvaraju nove standarde, obrasce i izričaje.

 

Riječ je o inovativnoj manifestaciji koja će u našem gradu objediniti sve festivalske sadržaje, dječje, glazbene, zabavne, gastronomske, multimediju te uličnu umjetnost. Želimo da Šibenik bude prepoznatljiv i poseban i na tom ćemo tragu dugoročno razvijati ovaj projekt. Stihijski ne možemo prihvaćati sve festivale koji nam se nude, stoga smo postavili novi koncept organiziranog kulturno-turističkog zbivanja u Šibeniku koji će našem gradu donijeti novu vrijednost.“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

 

Programi CHANGER-a, izlaganja inovativnih lidera iz poslovne zajednice, radionice za različite uzraste posvećene novim tehnologijama i trendovima te multimedijalna umjetnost u raznim oblicima, odvijat će se na niz lokacija u šibenskoj povijesnoj jezgri i biti besplatni za Šibenčane i njihove goste. 

 

Šibenik se kroz svoju povijest pokazao inovativnim gradom, a to pokazuje i ovom manifestacijom, odnosno novim festivalskim konceptom.  Zajedno s Gradom Šibenikom, dugoročno ćemo razvijati projekt s ciljem da CHANGER postane jedan od vodećih festivala, a Šibenik destinacija visokokvalitetnog turizma.“, istaknuo je direktor šibenskog TZ-a Dino Karađole.

 

Marko Perica, direktor agencije fakat., predstavio je kompletan program te istaknuo kako iza CHANGER-a stoji pet programskih segmenata – multimedija, dječje aktivacije, glazbeno-zabavni program, gastro ponuda i ulična umjetnost.

 

Na tvrđavama sv. Mihovil i Barone održat će glazbeni programi, poput koncerta Laibacha i Josipe Lisac. Laibach će 27. srpnja nastupiti na tvrđavi sv. Mihovila, a dan kasnije, u petak 28. srpnja, na tvrđavi Barone koncert će održati ona koja se vječno mijenja – Josipa Lisac. Birajući uvijek pomno svoje pjesme i suradnje ovoga je  puta izabrala CHUI, mladi autorski band koji je već prvim albumom stekao kultni status na našoj sceni, a posljednji im je album zaradio i epitet albuma godine. Šibenčani i njihovi gosti će tijekom CHANGER-a moći plesati i na besplatnim koncertima u povijesnoj jezgri, a zabavljat će ih ABOP, CHUI, Mayales i neki od najboljih hrvatskih DJ-a.

 

Konferencija koja će se održati tijekom CHANGER-a tematizirat će digitalnu kulturu, kao i primjenu novih ICT tehnologija te razvoj inovativnih društvenih i poslovnih praksi.  Tako će biti održane radionice proširene stvarnosti i crowdfundinga, kao i NoodSchool kamp pod nazivom Programiranje na plaži. Održat će se i panel Freelancing na dalmatinski te KIKI radionica društvenoga programiranja, čiji je cilj kroz strukturirani dijalog i interakciju prepoznati ključne potrebe i izazove s kojima se u praksi suočavaju lokalni profesionalci iz kulturno-kreativnih industrija.  Uz brojne radionice u tri će se konferencijska dana, a pod nazivom FutureCity, odvijati panel diskusije koje će okupiti predstavnike hrvatske i regionalne stratup zajednice, odnosno ICT profesionalce i poslovne vizionare. Paneli će tematizirati utjecaj digitalnih i  tehnoloških inovacija na razvoj gradova, a neki od sudionika dolaze iz uspješnih hrvatskih statupova kao što su Rentilo, Vollo ili pak Profico. FutureCity paneli održavat će se u večernjim satima na otvorenom prostoru u šibenskoj povijesnoj jezgri te će svi zainteresirani moći biti dio te razmjene znanja i podizanja profesionalnih i društvenih standarda Šibenika.

 

Dio konferencije su i multimedijalne umjetničke instalacije na različitim lokacijama, a CHANGER će započeti s izložbom u Galeriji sv. Krševana, u kojoj  će svoj rad  InsideOut izložiti Ivan Marušić Klif. Uz  njega će kulturnu mapu Šibenika za vrijeme CHANGER-a obogatiti i Imelda Ramović svojom izložbom „Prints created on a smartphone“ te 36 Mountains Festival,  koji predstavlja  najjača ilustratorska imena domaće i međunarodne scene.

 

Multimedijalnost je poveznica svih sadržaja na CHANGER-u pa obilježava i ulične izvedbene programa. Tako će u Šibeniku po prvi puta u Hrvatskoj biti postavljen luminari engleske umjetničke grupe Arhitects of  Air. Dio uličnoga programa bit će i androidni engleski Led Drummersi te Senor Markusen iz Njemačke, multinstrumentalisti na netipičnim glazbalima.

 

Šibenik je grad djece, a tijekom CHANGER-a će laboratorij njihovih vještina biti Inovativnica. Posvećena novim tehnologijama i novim društvenim trendovima, Inovativnica će se sastojati od 6 radionica za djecu različitih uzrasta.  To su Svijet igara, Larise Navojec i  Hrvoja Jelinčića, Tvornica zvuka, Nenad Sinkauza i Alen Sinkauza, Geometrija u prostoru, Maje Patafta,  Toxic beats instruments, udruge Radiona,  Pozdrav s Jadrana, Brune Babić  i Irene Bakić  te #Takeover,  Dejana Košćaka  i  Maje Puhovski.

 


U periodu od 21. do 30. srpnja će se na dvije lokacije odvijati  gastronomsko događanje  Four Croatia kroz koje se, kao moderan street food, reinterpretiraju namirnice i autohtone vinske sorte hrvatskih regija.

  Objavljeno: 19.06.2017, 12:23h