Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljeno svečano otvorenje i program 60. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku

Predstavljeno svečano otvorenje i  program 60. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku

 

 

Međunarodni dječji festival (MDF), koji ove godine slavi svoj 60. rođendan bit će svečano otvoren u subotu,  20. lipnja 2020.  lutkarskom predstavom "Uspavanka za mišića" Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka.  Riječ je o obnovljenoj predstavi za najmlađe za koju je tekst po predlošku "Bajke o budalastom mišiću" Samuila Jakovljeviča Maršaka, napisao Konstantin Fedorov, a režiju potpisuje Ljudmila Fedorova.   Nastupu glumaca na Ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske između katedrale sv. Jakova i gradske vijećnice će tradicionalno prethoditi svečani protokol uz podizanje festivalske zastave i sudjelovanje malih šibenskih pjevačkih i glumačkih snaga. Kazano je to na predstavljanju svečanosti otvorenja i programa  jubilarnog, 60. izdanja MDF-a, kojega su u šibenskom kazalištu održali Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta (HNK)  u Šibeniku, Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, a posredstvom video veze nazočnima se obratila i Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i predsjednica Festivalskog vijeća MDF-a. 

Prema riječima ravnatelja Bilića, zanimljivo je da će jubilarni festival otvoriti predstava upravo teatra koji je 1958. godine otvorio prvo izdanje tadašnjeg Festivala djeteta, a u 15 festivalskih dana publika će imati priliku pratiti 110 različitih programa te će biti  organizirane i 24 radionice za 600-tinjak djece.

- Očekuje nas 21 predstava što javnih, a što nezavisnih kazališta iz Hrvatske i jedan koncert, a unatoč pandemiji koronavirusa  Festival je zadržao međunarodni prefiks budući da ćemo do 4. srpnja imati i pet međunarodnih programa iz Kine, Francuske i Slovenije.  Svečano otvorenje s Ljetne pozornice koja neće imati tribine za gledatelje, izravno će prenositi HRT, a već sutradan, 21. lipnja,  na Svjetski dan glazbe tu će se održati jedan glazbeni program posvećen djeci i glazbi. Ni taj put neće biti gledališta jer moramo poštivati epidemiološke mjere razmaka među publikom i udaljenost od izvođača – kazao je Bilić istaknuvši kako ovogodišnji  festivalski proračun podjednakim doprinosom Ministarstva kulture, Šibensko-kninske županije, grada Šibenika, sponzorskih donacija i vlastitih sredstava iznosi oko 800 tisuća kuna.

- Unatoč brojnim ograničenjima sa zadovoljstvom mogu kazati da smo zadržali umjetničku razinu naših programa i da sve predstave spadaju u sam vrh hrvatskog kulturnog stvaralaštva za djecu zbog čega sam zahvalan  teatrima koji će doći u Šibenik, posebno zagrebačkim kolegama. Kazališne predstave, inače,  izvest će se na novoj sceni kod OŠ Fausta Vrančića koja,  uz poštivanje epidemioloških mjera, može primiti više publike. I većina radionica, osim par specifičnih, bit će organizirana na otvorenom.  Dobili smo, inače,  novu internetsku stranicu MDF-a, a što se tiče upisa u radionice, započet će danas u 18 sati i to on-line, dok će prodaja karata početi u ponedjeljak, 15. lipnja u 10 sati. Ovogodišnji 60. MDF završit će simbolično. Ispred crkve sv. Barbare, pred ulazom na Ljetnu pozornicu, naime,  bit će otkriven spomenik djetetu  autora Kažimira Hraste, a uslijedit će premijera dokumentarca "Obrana dječje radosti" Hrvatske radiotelevizije kojim će se ukazati na djelovanje MDF-a u najtežim godinama Domovinskog rata što se na neki način može povezati i sa današnjom situacijom - zaključio  je ravnatelj HNK u Šibeniku.

Ministrica Obuljen Koržinek, pak, izrazila je zadovoljstvo najavom skorog otvorenja 60. Međunarodnog dječjeg festivala,  prvog nacionalnog festivala koji je, vrlo vjerojatno i prva međunarodna kulturna manifestacija ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi. 

- Drago mi je što je vodstvo Međunarodnog dječjeg festivala u ovom teškom razdoblju za kulturu i umjetnike  uspješno obavilo svoj posao.  Pred nama je zaista jedan reprezentativan program kojim ćemo obilježiti 60. festivalsku obljetnicu - ocijenila je ministrica napomenuvši kako će se  MDF ove godine osloniti na hrvatske umjetnike i  hrvatske predstave te nekoliko međunarodnih gostovanja. Zahvalila je ravnatelju Biliću i njegovim suradnicima na uspješno odrađenom poslu, također i gradonačelniku Željku Buriću i gradskoj upravi na suradnji, kao i članovima i članicama Vijeća te svim umjetnicima koji će doći na ovogodišnji festival.

- Veselim se što ćemo se slijedeću subotu vidjeti u Šibeniku i što će se gradom  opet zaoriti " Zdravo maleni" - rekla je ministrica kulture. 

Gradonačelnik Burić, pak, zahvalio je   ministrici Obuljen Koržinek na dosadašnjoj suradnji oko organizacije ovogodišnjeg, kao i Festivala prethodne četiri godine, ravnatelju Biliću i njegovim suradnicima na uloženom trudu, te predstavnicima lokalnih medija koji su, kako je istaknuo,  na suptilan i osjećajan način pratili zbivanja u kulturi grada Šibenika. 

​– Grad Šibenik, djelatnici u kulturi i svi ostali su i ovaj put pokazali da je šibenska urođena tvrdoglavost i stav po kojemu nema predaje, dao rezultat. Pripremali smo se kao da će biti sve u redu, a Festivalu smo zadržali atribut međunarodnog. Zadržat ćemo također i prepoznatljivost naše fešte, poštujući epidemiološke mjere na svečanom otvorenju manifestacije i za trajanja Festivala.  Zdravo maleni će se u iduća dva tjedna čuti više puta.  Pjevat će  i na otvaranju naše Poljane jer  time poručujemo da grad živi kulturu, ali  i svoju budućnost - zaključio je gradonačelnik Burić. 

Program 60. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku možete pronaći ovdje.

  Objavljeno: 12.06.2020, 13:48h