Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Prema novom prijedlogu zakona o otpadu

Prema novom prijedlogu zakona o otpadu

 

 

Prema prijedlogu novog zakona o otpadu koji priprema Ministarstvo zaštite okoliša i prirode selekcija otpada bit će obavezna. Tako se do 2015. godine za sva domaćinstva mora uvesti obvezno odvajanje papira, stakla, tekstila, metala i plastike. Do 2020. se 50 posto tako prikupljenog otpada mora obraditi. Osim komunalnog, primarnom selekcijom mora biti obuhvaćen i biootpad, građevinski otpad, medicinski otpad i druge vrste posebnih kategorija otpada. Ministarstvo će jedinicama lokalne samouprave dati o tome naputke, a kako će separirati otpad, one će same odlučiti. Prema prijedlogu novog zakona planira se uvođenje strogih sankcija za one koji ne ispune zakonske obaveze. Ove izmjene dio su usklađivanja s novom Okvirnom direktivom o otpadu Europske unije.

Krajem ožujka novi prijedlog zakona o otpadu kreće na javnu raspravu.

Namjera ovog zakona je postići smanjenje nastanka otpada i povećanje iskorištavanja otpada kao sirovine tako da što manje otpada ostane za zadnju fazu - spaljivanje i odlaganje.

Valja istaknuti da će, ministarstvo preuzeti nadležnosti koje sada pripadaju jedinicama regionalne samouprave u odabiru lokacija za centre za gospodarenje otpadom i pretovarne stanice i ono će izdavati sve dozvole za gospodarenje otpadom.

Donošenjem novog zakona o otpadu bit će doneseni i pravilnici, među njima i o ambalažnom otpadu te da će se postojeći sustav zbrinjavanja ambalažnog otpada promijeniti. Naime, uspostavom primarne selekcije u sustavu iskorištavanja svih korisnih komponenti otpada naći će se sve vrste ambalažnog otpada, a ne samo PET ambalaža. Proizvođači će i dalje uplaćivati naknadu prema načelu "onečišćivač, odnosno korisnik okoliša plaća“.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost više neće biti provedbeno tijelo koje će se operativno baviti gospodarenjem otpadom, te da razmatraju primjenu tzv. austrijskog modela gdje postoji neprofitna agencija u koju su uključeni svi zainteresirani subjekti, od potrošača do proizvođača, distributera i svih drugih u lancu, a u upravnom vijeću je ministar zaštite okoliša. Ostvarene viškove bi ta agencija vraćala u projekte zaštite okoliša ili socijalne projekte.

  Objavljeno: 20.03.2012, 00:00h