Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Premijer Andrej Plenković otvorio Dane regionalnog razvoja i fondova EU u Šibeniku

Premijer Andrej Plenković otvorio Dane regionalnog razvoja i fondova EU u Šibeniku

 

 

U  Šibeniku je danas  svečano otvorena  konferencija „ Dani regionalnog razvoja i fondova EU“, koja drugu godinu za redom okuplja brojne sudionike, kao i predstavnike najviših državnih tijela.

Na svečanosti otvorenja, uz ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, gradonačelnika Šibenika Željka Burića, župana Gorana Pauka , prigodno se obratio  i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković  istaknuo je kako je cilj Vlade umanjiti regionalne razlike  u Hrvatskoj te dosegnuti   standard drugih članica  Europske unije koje su prolazile sličan razvojni put.

„ U sređivanju javnih financija imamo rezultate, postižemo proračunski suficit u kontinuitetu. Nakon fiskalne konsolidacije idu reformski zahvati, a primarno se odnose na obrazovanje, porezni i mirovinski sustav.“, istaknuo je premijer Plenković.

 „Pred nama je veliki posao, ali dosadašnji rezultati su odlični. Do 2023. godine moramo povući što više sredstava iz EU fondova. Oni su jako bitni za postizanje ujednačenog razvoja svih hrvatskih regija što je i cilj Europske unije pa je jedna trećina svih raspoloživih sredstava namijenjena razvoju slabije razvijenih regija.“, kazala  je ministrica Gabrijela Žalac, čije je ministarstvo  organizator konferencije.

„Šibenik je izvrstan primjer u povlačenju europskih  sredstava  i drago nam je da se upravo kod nas održavaju Dani regionalnog razvoja i EU fondova.  Šibenik je europskim sredstvima promijenio svoju vizuru, a  što je izvrsno poslužilo kao temelj razvoju turizma potom  i osnaživanju gospodarstva.“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Župan Goran Pauk u prigodnom obraćanju istaknuo je kako je lokalnoj samoupravi u sufinanciranju europskih projekata potrebna pomoć države.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao središnje tijelo državne uprave nadležno za planiranje, programiranje, provedbu i vrednovanje regionalnih razvojnih programa i projekata organizira  Dane regionalnoga razvoja i EU fondova.

Na konferenciji se predstavljaju aktualne politike i razvojni programi čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske kao i mogućnosti financiranja regionalnoga razvoja sredstvima fondova i programa Europske unije.  Uz ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, o ovim temama govorit će i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Oleg Butković, ministra mora, prometa i infrastrukture te Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

O regionalnom razvoju u zemljama članicama EU izlagat  će predstavnici Republike Češke, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Poljske, Slovenije, Slovačke  i Mlate.

 

 

  Objavljeno: 05.10.2018, 12:37h