Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Preminula Zdenka Mišura, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Split

Preminula Zdenka Mišura, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Split

 

 

U srijedu 21. kolovoza, nakon teške bolesti, u Splitu je preminula ZDENKA MIŠURA, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Split, profesorica hrvatskog jezika i književnosti.

Zdenka Mišura rođena je 1957. godine u Šibeniku. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Kazalištem se počela baviti u zagrebačkim studentskim danima .Surađivala je sa časopisima za kulturu „Vijenac“ i „Hrvatsko glumište“ i pisala drame koje su izvođene u programu Hrvatskog radija.

Prvi korak prema lutkarskom kazalištu i kazalištu za djecu napravila je donijevši  svoj dramski tekst „Vodencvijetov let“ u splitski GKL.  Tekst je u režiji Dunje Adam postavljen 2000. i bio jedna od najnagrađivanijih predstava GKL-a.   Kasnije su joj u lutkarskom kazalištu igrani tekstovi „Oholica“, „Pec Ivo“, „Div koji više nije htio biti velik“ i „Povratak u životinjsko carstvo“.

Nakon 16 godina rada u HNK Split, 2003. godine imenovana je ravnateljicom Gradskog kazališta lutaka Split.

Dolaskom u GKL Split zatekla je kazalište sa srušenom dvoranom, raspršeno na nekoliko lokacija. Generacije malih Splićana nisu znale da u gradu postoji kazalište za njih, smješteno u secesijskoj građevini  Hrvatskog doma u samom centru grada.  Predstave su igrane u neadekvatnoj dvorani u  Domu HV-a, radionice, skladište i pokusne dvorane nalazile su se u Solinu,  a uredi u Matošićevoj ulici.

Uporna upustila se  u zahtjevan i mukotrpan proces gradnje i adaptacije srušene dvorane.  Gradilište je otvoreno u prosincu 2004., a dvorana je bila obnovljena i otvorena za publiku u lipnju 2006.  Otvorenje nove kazališne dvorane trajno je obogatilo kulturu grada Splita, a  ravnateljici dalo novu snagu i polet u borbi za jednaki status kazališta za djecu i kazališta za odraslu publiku. Neumorna i izvrsna organizatorica nije prihvaćala ni najmanji neiskorišten kapacitet, pa već 2008. godine pokreće festival hrvatske drame za djecu  „Mali Marulić“ čime je konačno ostvarila  jedan od  glavnih ciljeva s početka svog mandata, a to je motiviranje pisanja za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu.   Nakon 6. izdanja, Mali Marulić je festival o kojem kazališta misle planirajući svoj repertoar i koji u Split jednom godišnje dovodi najnovije predstave za djecu iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja, druge ansamble, kazališne estetike i izričaje.

Gonjena neiscrpnom energijom, idejama i potrebom za promoviranje pravih umjetničkih vrijednosti, 2011. organizira prvi ciklus koncerata Jazz u veljači kao program namijenjen odrasloj publici koji se održao i iduće dvije godine, dovevši u GKL i neku novu publiku.

Bio je to ujedno korak prema jedinom neostvarenom cilju, lutkarskoj predstavi za odrasle.

Posljednji ispraćaj ravnateljice Zdenke Mišure bit će u subotu, 24.8. u 14.30 sati na splitskom groblju Lovrinac, a pogreb u 16.00 sati u Danilo Kraljicama.

Komemoracija će biti održana u Gradskom kazalištu lutaka Split u ponedjeljak, 26. 8. u 11.00 sati.

  Objavljeno: 23.08.2013, 07:55h